×

Hos Skærtoft Mølle udvikler vi løbende opskrifter til dig.

Her på siden kan du finde opskrifter til dit daglige brød, til madpakken, til kager og småkager m.m. Vi udvikler løbende nye opskrifter – og til højtiderne kan du finde det bagværk, der passer netop til en aktuelle årstid.

100% fuldkornsstykker

Ingredienser:

1 kg fuldkorns speltmel
850 g koldt vand
10 g gær
20 g salt
25 g citronsaft

Varme hveder

Ingredienser:

1230 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet ølandshvedemel
100 g havregryn
850 g vand
100 g tempereret smør
50 g gær
25 g salt
30 g lyst rørsukker
3-4 g god kardemomme
1 æg
Saften af ½ citron

Surdejsbrød/stykker

Ingredienser:

150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt

Soft buns

Ingredienser:

600 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller hvedemel
400 g durumhvedemel
25 g frisk gær
700 g vand
20 g salt
20 g lyst rørsukker
50 g tempereret smør i tern

Start med at samle og afveje dine ingredienser.

Små citronbrød

Ingredienser:

425 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
75 g stenkværnet fuldkornsrugmel
10 g gær
10 g salt
Ca. 350 g (ca. 3 ½ dl) lunkent vand
Revet skal af en citron

Pynt:
Majsgryn

Polme – Calles kaffebord

Ingredienser:

1000 g fintsigtet hvedemel
100 g valsede flager fx havregryn, byggryn, m.fl.
70 g sukker
20 g salt
40 g gær
Ca. 450 g vand (evt. mere, hvis dejen kan tage det)
200 g kærnemælk
1 æg
120 g smør

Morgenstykker

Ingredienser:

1000 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
7-10 g gær
20 g salt
ca. 700-740 g vand

Manitobafrølapper

Ingredienser:

1 kg fintsigtet Manitoba hvedemel
850 g koldt vand
15 g gær
20 g salt

Pynt:
Blandede kerner såsom sesamfrø, hørfrø og chiafrø

Manitoba

Ingredienser:

500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand

500 g fuldkorns Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
760-800 g vand

Lars’ powerboller

Ingredienser

500 g stenkværnet fuldkornsmel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g stenkværnet fintsigtet mel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g valsede ruggryn
20 g salt
15 g lyst rørsukker
15 g øko gær
3-4 groftrevne, mellemstore gulerødder
Ca. 640-800 g vand (alt efter hvor ”våde” gulerødderne er)

Koldhævede sommerboller

Ingredienser

100 g knækkede spelt- eller hvedekerner
200 g fuldkornsspelt- eller hvedemel
700 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
10 g øko gær
760-800 g køligt vand
20 g salt (tilsættes halvvejs i æltningen)

Kernebrød

Ingredienser:

130 g koldt vand
50 g knækket rug
25 g solsikkekerner
20 hørfrø
25 græskarkerner
10 g salt
Sættes i blød natten over

Hele iblødsætningen
450 g finsigtet ølandshvede
10 g gær (tilsæt 20 g ekstra gær, hvis du ikke vil langtidshæve brødet)
130 g kærnemælk
120 g vand

Høstboller

Ingredienser:

150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt

Gulerodsbrud

Ingredienser:

250 g fintsigtet rugmel
750 g fintsigtet hvedemel
50 g gær
5 dl kold vand
75 g rørsukker
15 havsalt
80 blødt smør
2 æg
125 g solsikkekerner
4 revne gulerødder

Grøntsagsboller

Ingredienser:

500 g fuldkornshvedemel
500 g fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær (10 g ved langtidshævning)
20 g salt
1 æg
200 g gulerod, fintrevet
10 g (1 dl) hakket persille
100 g (5 spsk.) rapsolie
300 g (ca. 3 dl) grøntsagsjuice
Ca. 300 g (ca. 3 dl) vand

Til pensling:
1 æg pisket med lidt koldt vand og et lille nip salt.

Grødstykker med rug

Ingredienser: 

500 g fintsigtet rugmel
625 g fintsigtet manitobamel
60 g honning
100 g solsikkekerner
20 g salt
50 g gær
900 g koldt vand
75 g olie
25 g maltsirup

Pynt:

Chiafrø som drys

Fuldkornsstjerner

Ingredienser:

150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt

Fuldkornsboller med spelt

Ingredienser:

800 g fintsigtet speltmel
200 g fuldkorns speltmel
20 g gær
800 g koldt vand
20 g salt

Eftermiddagsboller

Ingredienser:

150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt

Æblegrød

Ingredienser:

150 g Rød Helved (ca. 4 dl)
3 dl kraftig, ufiltreret æblemost
2 dl vand

Kold morgengrød

Ingredienser:

2 dl Hvid Helved
Ca. 1 ½ dl mælk
½ tsk. rent vaniljepulver

Grød hele dagen

Ingredienser:

Rød Helved:
125 g Rød Helved
750-800 g vand, et nip salt

Hvid Helved:
125 g Hvid Helved
850-900 g vand, et nip salt

Grød m. tørret frugt og nødder

Byggrød med frugt og mandler

Ingredienser:

125 g byggryn
500 g vand
125 g friske blåbær
1 nip salt

65 g friske blåbær
1 banan
20 g mandler
Flydende honning eller ahornsirup

Byggrød

Ingredienser:

Ca. 5 dl (500 g) vand
125 g valsede byggryn
1 nip salt

Sortbyg-Otto

Ingredienser:

2 dl sortbyg (sættes i blød natten over i 400 g vand)
2 finthakkede skalotteløg
½ dl olivenolie
½ l hønsebouillon
1 dl letpisket fløde
50 g revet parmesan
50 g koldt smør
Salt
Friskkværnet peber
Citronsaft og skal fra en hel økologisk citron

Tomatsalat med perlespelt

Ingredienser:

150 g perlespelt
250 g cherrytomater
1 kugle god mozzarella
50 g grønne oliven
1 bundt basilikum
Olivenolie, æbleeddike eller balsamico, flagesalt

Sønderjysk rugbrød

Ingredienser: 

50 g surdej på rug eller rugsur – (find vejledning her)
700 g vand
65 g maltsirup
465 g fuldkornsrugmel
150 g fuldkorns-Ølandshvedemel
10 g gær
20 g salt

Rugbrød m. malt og kerner

Ingredienser:

Dag 1:

400 g surdej på rug – (find vejledning her)
1450 g vand
375 g skårne rugkerner
185 g knækkede rugkerner
250 g solsikkerkerner
100 g hørfrø
45 g maltsirup

Dag 2:

450 g fuldkornsrugmel
350 g fuldkornshvedemel
20 g gær/15 g ved koldhævning
40 g salt

Manitobabrød m. øl og yoghurt

Ingredienser: 

300 g fintsigtet stenkværnet (Ølands)hvedemel
350 g fintsigtet stenkværnet Manitobamel
80 g blandede flager (f.eks. havregryn, byggryn, ruggryn – eller Rød/Hvid Helved)
300 g yoghurt naturel (Thise eller Naturmælk)
100 g mørkt øl
300 g vand
10-12 g gær
15 g salt
Evt. 200-250 g solsikkekerner, græskarkerner, sesam eller hakkede hassel- eller valnødder

Lidt god olie til formen og evt. majsgryn eller durummel som drys

Karamelliseret løgbrød

Ingredienser:

350 g Hvedemel, fintsigtet
50 g Ølandshvedemel, fuldkorn
350 g koldt vand
100 g kogt kartoffel, som knuses med et tryk
15 g gær
15 g salt
5 løg til bløde løg
1 spsk. olivenolie
Lidt salt og sukker

 

Kokottebrød

Ingredienser:

300 g stenkværnet fuldkornsmel (spelt eller hvede)
700 g stenkværnet fintsigtet mel (Øland, hvede eller spelt)
Ca. 700-730 g vand (eller 50/50 vand og dark ale)
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
Evt. 80-100 g hakkede hassel- eller valnødder

Hvedebrød

Ingredienser:

400 g stenkværnet fintsigtet hvedemel
500 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
100 g durummel
20 g øko gær (7 g ved langtidshævning)
20 g salt
700-740 g vand

Grydebrød

Ingredienser:

700 g stenkværnet fintsigtet (Ølands)hvedemel
100 g durummel
200 g Hvid Helved (valset havre, byg og spelt)
7-10 g gær
20 g salt
ca. 780-800 g vand

Dej: Manitoba-variation, 50 % fuldkorn:
(Dejen er også velegnet til “stykker”)

500 g stenkværnet fintsigtet (Ølands)hvedemel
50 g Rød- eller Hvid Helved, byg-, rug- eller havregryn
450 g stenkværnet fuldkorns Manitobahvedemel
10 g gær
22 g salt
800-850 g vand (evt. 1/3 æblemost i stedet for vand)

Det basale brød

Ingredienser:

1000 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
Ca. 700-740 g vand
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt

Ciabatta

Ingredienser: 

250 g stenkværnet fuldkorns Tritordeum
200 g stenkværnet fintsigtet Tritordeum
550 g stenkværnet fintsigtet Manitobahvedemel
200 g øko yoghurt naturel
600-700 g køligt vand
20 g salt
25 g øko gær (10 g ved langtidshævning)

 

Alsisk bondebrød

Ingredienser: 

100 g fuldkornsrugmel
200 g fuldkornsspeltmel
550 g fintsigtet speltmel
10 g gær
10 g salt
1 spsk. honning
50 g olie
50 g kerner af hvad man har lyst til – jeg brugte solsikkekerner
300 g kærnemælk
Ca. 300 g vand

Kernebrød

Ingredienser:

130 g koldt vand
50 g knækket rug
25 g solsikkekerner
20 hørfrø
25 græskarkerner
10 g salt
Sættes i blød natten over

Hele iblødsætningen
450 g finsigtet ølandshvede
10 g gær (tilsæt 20 g ekstra gær, hvis du ikke vil langtidshæve brødet)
130 g kærnemælk
120 g vand

Klassisk focaccia

Ingredienser: 

200 g stenkværnet fintsigtet speltmel
300 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
15 g øko gær
10 g salt
10 g lyst rørsukker
50 g velsmagende olivenolie + ekstra til form og pensling af dejen
Ca. 330 g vand

Pynt:
Nåle fra 3-5 kviste frisk rosmarin
Maldonsalt

Brunkager

Ingredienser: 

175 g Stenkværnet kagemel
65 g smør
65 g brun farin
65 g sirup
5,5 g potaske
8 g brunkagekrydderi – vi bruger økologisk Asaspice
65 g hakkede nødder eller mandler
½ tsk. hjortetakssalt

Specier med citron og rosmarin

Ingredienser: 

175 g Stenkværnet Kagemel
75 g smør
75 g lyst rørsukker
25 g flormelis
½ æg
½ spsk. frisk rosmarin
Skal fra ½ citron
5 g bagepulver
Et lille snip havsalt

Julesmåkager med tranebær og lakrids

Ingredienser:

225 g stenkværnet kagemel eller fintsigtet hvedeme
25 g havregryn
½ tsk. bagepulver
25 g lakridspulver
60 g tørrede tranebær
190 g koldt smør (koldt)
125 g rørsukker
125 brun farin
1 æg
Et lille nip havsalt

Fedtebrød m. glasur

Ingredienser: 

200 g kagemel eller finsigtet hvedemel
200 g koldt smør
200 g kokosmel
200 g sukker
1 stk. æg
1 tsk. hjortetakssalt

Glasur
200 g flormelis
Vand

Kammerjunkere

Ingredienser: 

120 g hvedemel, fintsigtet
30 g Ølandshvedemel, fuldkorn
1 tsk. bagepulver
65 g rørsukkker
50 g smør
1 tsk. vaniljesukker
Skal af 1 citron
1 æg

Ingenting

Ingredienser:

375 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
250 g smør
2 stk. æggeblommer
2 spsk. fløde

Marengstopping:

300 g sukker
50 g hakkede nødder
120 g vand
120 g æggehvider
1 tsk. vaniliesukker

Gode råd

Ingredienser: 

250 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
125 g lyst rørsukker
125 g smør
2 æg
2 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
Skal fra en økologisk citron

Cookies m. valnød og hvid chokolade

Ingredienser: 

150 g fintsigtet hvedemel
100 g sukker
75 g blødt smør
50 g brun farin
1 æg
1 tsk. bagepulver
100 g grofthakket hvid chokolade
50 g grofthakkede valnødder
1 knivspids havsalt

Brunkager

Ingredienser: 

175 g Stenkværnet kagemel
65 g smør
65 g brun farin
65 g sirup
5,5 g potaske
8 g brunkagekrydderi – vi bruger økologisk Asaspice
65 g hakkede nødder eller mandler
½ tsk. hjortetakssalt

Specier med citron og rosmarin

Ingredienser: 

175 g Stenkværnet Kagemel
75 g smør
75 g lyst rørsukker
25 g flormelis
½ æg
½ spsk. frisk rosmarin
Skal fra ½ citron
5 g bagepulver
Et lille snip havsalt

Julesmåkager med tranebær og lakrids

Ingredienser:

225 g stenkværnet kagemel eller fintsigtet hvedeme
25 g havregryn
½ tsk. bagepulver
25 g lakridspulver
60 g tørrede tranebær
190 g koldt smør (koldt)
125 g rørsukker
125 brun farin
1 æg
Et lille nip havsalt

Fedtebrød m. glasur

Ingredienser: 

200 g kagemel eller finsigtet hvedemel
200 g koldt smør
200 g kokosmel
200 g sukker
1 stk. æg
1 tsk. hjortetakssalt

Glasur
200 g flormelis
Vand

Sprød granola med malt, tranebær og hvid chokolade

Ingredienser

120 g havregryn eller basisgrød Hvid Helved
20 g græskarkerner
10 g hørfrø
20 g hasselnødder
40 g tranebær
40 g hvid chokolade
2-3 spsk. Maltsirup eller anden sirup
Knivspids havsalt
Knivspids kardemomme

Knækbrød

Ingredienser

200 g finsigtet speltmel
100 g havregryn
100 g sesam
100 g hørfrø
100 chiafrø
50 solsikkekerner
50 græskarkerner
2 dl vand
1 dl rapsolie
2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver

Brødstænger

Ingredienser

  • 1000 g stenkværnet fintsigtet mel (speltmel, hvedemel)
  • Ca. 700-740 g vand
  • 10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
  • 20 g salt

Alsiske knækbrud

Ingredienser:

Dej – almindelig:

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
50 g valsede ruggryn
170 g Rød Helved
15 g gær
300 g koldt vand
50 g olie
6 g salt
Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner

Pølsebrød

Ingredienser

  • 900 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
  • 100 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
  • 42 g gær (svarer til en pakke øko-gær)
  • 20 g salt
  • 30 g lyst rørsukker
  • 2 mellemstore æg
  • 600 g lunt sødmælk
  • 60 g køligt smør i tern
  • 1 æg til pensling

Pitabrød med øland og spelt

Ingredienser

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
850 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær
20 g salt
15 g lyst rørsukker
680 g vand
50 g olivenolie

Briocher

Ingredienser

500 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet manitobamel
40 g gær
100 g sukker
1 ½ dl mælk
10 g havsalt
4 æg
300 g blødt smør
1 æggeblomme til pensling

Knækbrød

Ingredienser

200 g finsigtet speltmel
100 g havregryn
100 g sesam
100 g hørfrø
100 chiafrø
50 solsikkekerner
50 græskarkerner
2 dl vand
1 dl rapsolie
2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver

Alsiske knækbrud

Ingredienser:

Dej – almindelig:

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
50 g valsede ruggryn
170 g Rød Helved
15 g gær
300 g koldt vand
50 g olie
6 g salt
Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner

Sønderjysk rugbrød

Ingredienser: 

50 g surdej på rug eller rugsur – (find vejledning her)
700 g vand
65 g maltsirup
465 g fuldkornsrugmel
150 g fuldkorns-Ølandshvedemel
10 g gær
20 g salt

Rugbrød m. malt og kerner

Ingredienser:

Dag 1:

400 g surdej på rug – (find vejledning her)
1450 g vand
375 g skårne rugkerner
185 g knækkede rugkerner
250 g solsikkerkerner
100 g hørfrø
45 g maltsirup

Dag 2:

450 g fuldkornsrugmel
350 g fuldkornshvedemel
20 g gær/15 g ved koldhævning
40 g salt

Lars’ powerboller

Ingredienser

500 g stenkværnet fuldkornsmel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g stenkværnet fintsigtet mel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g valsede ruggryn
20 g salt
15 g lyst rørsukker
15 g øko gær
3-4 groftrevne, mellemstore gulerødder
Ca. 640-800 g vand (alt efter hvor ”våde” gulerødderne er)

Grøntsagsboller

Ingredienser:

500 g fuldkornshvedemel
500 g fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær (10 g ved langtidshævning)
20 g salt
1 æg
200 g gulerod, fintrevet
10 g (1 dl) hakket persille
100 g (5 spsk.) rapsolie
300 g (ca. 3 dl) grøntsagsjuice
Ca. 300 g (ca. 3 dl) vand

Til pensling:
1 æg pisket med lidt koldt vand og et lille nip salt.

Grødstykker med rug

Ingredienser: 

500 g fintsigtet rugmel
625 g fintsigtet manitobamel
60 g honning
100 g solsikkekerner
20 g salt
50 g gær
900 g koldt vand
75 g olie
25 g maltsirup

Pynt:

Chiafrø som drys

Elins pitabrød

Ingredienser:

500 g fintsigtet speltmel
5 g gær
10 g salt
1 tsk. honning
1 spsk. olivenolie
Ca. 350 g koldt vand

Pølsebrød

Ingredienser

  • 900 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
  • 100 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
  • 42 g gær (svarer til en pakke øko-gær)
  • 20 g salt
  • 30 g lyst rørsukker
  • 2 mellemstore æg
  • 600 g lunt sødmælk
  • 60 g køligt smør i tern
  • 1 æg til pensling

Manitobaflütes

Ingredienser:

  • 1 kg finsigtet manitoba hvedemel
  • 850 g koldt vand
  • 15 g gær
  • 20 g salt

Surdej og rugsur

Ingredienser:

2 dl koldt vand
1 dl fintsigtet hvedemel
½ dl fuldkornshvedemel
½ dl fuldkornsrugmel

 

Sønderjysk rugbrød

Ingredienser: 

50 g surdej på rug eller rugsur – (find vejledning her)
700 g vand
65 g maltsirup
465 g fuldkornsrugmel
150 g fuldkorns-Ølandshvedemel
10 g gær
20 g salt

Rugbrød m. malt og kerner

Ingredienser:

Dag 1:

400 g surdej på rug – (find vejledning her)
1450 g vand
375 g skårne rugkerner
185 g knækkede rugkerner
250 g solsikkerkerner
100 g hørfrø
45 g maltsirup

Dag 2:

450 g fuldkornsrugmel
350 g fuldkornshvedemel
20 g gær/15 g ved koldhævning
40 g salt

Surdejsbrød/stykker

Ingredienser:

150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt

Sønderjysk julekløben

Ingredienser: 

500 g stenkværnet, fintsigtet hvedemel
50 g smør
½ tsk. fint salt
1 tsk. lys rørsukker
25 g gær
3 ½ dl sødmælk
150 g rosiner
50 g hakket sukat
50 g hakket pomeransskal
125 g smuttede mandler, groft hakkede
Fintrevet skal af 1 citron
1 æggehvide
Flormelis til pynt

 

Solskinskringle

Ingredienser: 

500 g fintsigtet stenformalet hvedemel
1 dl mælk
75 g gær
50 g sukker
3 æg
250 g smør
1 æg til pensling

Fastelavnsboller m. remonce

Ingredienser: 

500 g fintsigtet Ølandshvedemel
2 ½ dl sødmælk
200 g smør
50 g gær
2 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme

Alsiske festboller

Ingredienser: 

250 g vand
250 g sødmælk
4 æg (de små fra Änglemark)
150 g tempereret smør i tern
100 g lyst rørsukker
10 g salt
25 g gær
1 kg fintsigtet Ølandshvedemel (evt. 50/50 med speltmel)
1 æg til pensling

Kirsebærsnitter

Ingredienser: 

565 g stenkværnet kagemel
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
420 g smør
2 æg
450 g kirsebærkompot eller tyk kirsebærsauce
1 æg og lidt vand til pensling
Kakao og flormelis til glasur
Frysetørret kirsebær eller hindbær til pynt

Pærekage

Ingredienser: 

200 g fintsigtet hvedemel
2 æg
265 g sukker
1 tsk. bagepulver
2 tsk. vanilje sukker
1 dl mælk
150 g smeltet smør

Knebkager

Ingredienser: 

500 g kagemel eller finsigtet hvedemel
2 ½ dl fløde
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
400 g smør
125 g sukker
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
Revet skal af 1 økologisk citron
2 æggeblomme – den ene er til pensling

Hindbærsnitter

Ingredienser: 

565 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
420 g smør
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
2 æg

Fyld, pensling og pynt:
450 g hindbærmarmelade
1 æg og lidt vand til pensling
Rørsukker/glasur og evt. frysetørret hindbær som pynt

Fuldkornspandekager

Ingredienser: 

60 g stenkværnet fuldkornsrugmel
180 g stenkværnet kagemel (eller 60 g kagemel og 60 g
fuldkornshvedemel)
½ tsk. fint salt
2 tsk. lyst rørsukker
½ dl koldt vand
3 ½ – 4 dl letmælk (mere hvis du anvender fuldkornshvedemel)
2-3 æg (afhængig af æggenes størrelse)
½ tsk. god, dansk honning
1 spsk. olie f.eks. rapsolie
Evt. smør til stegning

Sønderjysk rugbrødslagkage

Ingredienser: 

6 æg
225 g sukker
1 spsk. kartoffelmel
5 spsk. kakao
150 g revet rugbrød
75 g hakkede mandler eller nødder
2 tsk. bagepulver

Fyld og pynt:
Solbærsyltetøj
Fløde til flødeskum
Hakket chokolade

Græskartærte

Ingredienser: 

260 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
40 g sukker
½​​​​ tsk. vanilje sukker
½ dl vand
125 g koldt smør

Kanelsnegle

Ingredienser: 

600 g fintsigtet stenformalet hvedemel
200 g smør
50 g sukker
5 g salt
25 g gær (evt. 50 g hvis det virkelig skal gå tjept!)
2 æg
200 g mælk

Ingenting

Ingredienser:

375 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
250 g smør
2 stk. æggeblommer
2 spsk. fløde

Marengstopping:

300 g sukker
50 g hakkede nødder
120 g vand
120 g æggehvider
1 tsk. vaniliesukker

Gode råd

Ingredienser: 

250 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
125 g lyst rørsukker
125 g smør
2 æg
2 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
Skal fra en økologisk citron

Fedtebrød m. glasur

Ingredienser: 

200 g kagemel eller finsigtet hvedemel
200 g koldt smør
200 g kokosmel
200 g sukker
1 stk. æg
1 tsk. hjortetakssalt

Glasur
200 g flormelis
Vand

Pitabrød med øland og spelt

Ingredienser

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
850 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær
20 g salt
15 g lyst rørsukker
680 g vand
50 g olivenolie

Små citronbrød

Ingredienser:

425 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
75 g stenkværnet fuldkornsrugmel
10 g gær
10 g salt
Ca. 350 g (ca. 3 ½ dl) lunkent vand
Revet skal af en citron

Pynt:
Majsgryn

Manitoba

Ingredienser:

500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand

500 g fuldkorns Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
760-800 g vand

Kernebrød

Ingredienser:

130 g koldt vand
50 g knækket rug
25 g solsikkekerner
20 hørfrø
25 græskarkerner
10 g salt
Sættes i blød natten over

Hele iblødsætningen
450 g finsigtet ølandshvede
10 g gær (tilsæt 20 g ekstra gær, hvis du ikke vil langtidshæve brødet)
130 g kærnemælk
120 g vand

Elins pitabrød

Ingredienser:

500 g fintsigtet speltmel
5 g gær
10 g salt
1 tsk. honning
1 spsk. olivenolie
Ca. 350 g koldt vand

Pølsebrød

Ingredienser

  • 900 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
  • 100 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
  • 42 g gær (svarer til en pakke øko-gær)
  • 20 g salt
  • 30 g lyst rørsukker
  • 2 mellemstore æg
  • 600 g lunt sødmælk
  • 60 g køligt smør i tern
  • 1 æg til pensling

Naanbrød på 45 min.

Ingredienser: 

450 g Hvedemel, fintsigtet
50 g Ølandshvedemel, fuldkorn
200 g vand
100 g yoghurt naturel
1 æg
25 g olie
25 g sukker
12 g salt
15 g bagepulver

Focaccia med spelt

Ingredienser: 

1000 g finsigtet speltmel
850 g koldt vand
15 g gær
20 g salt

Fyld:
Olivenolie
Havsalt
Oliven, tranebær eller soltørret tomat

Klassisk focaccia

Ingredienser: 

200 g stenkværnet fintsigtet speltmel
300 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
15 g øko gær
10 g salt
10 g lyst rørsukker
50 g velsmagende olivenolie + ekstra til form og pensling af dejen
Ca. 330 g vand

Pynt:
Nåle fra 3-5 kviste frisk rosmarin
Maldonsalt

Manitobaflütes

Ingredienser:

  • 1 kg finsigtet manitoba hvedemel
  • 850 g koldt vand
  • 15 g gær
  • 20 g salt

Sønderjysk julekløben

Ingredienser: 

500 g stenkværnet, fintsigtet hvedemel
50 g smør
½ tsk. fint salt
1 tsk. lys rørsukker
25 g gær
3 ½ dl sødmælk
150 g rosiner
50 g hakket sukat
50 g hakket pomeransskal
125 g smuttede mandler, groft hakkede
Fintrevet skal af 1 citron
1 æggehvide
Flormelis til pynt

 

Kirsebærsnitter

Ingredienser: 

565 g stenkværnet kagemel
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
420 g smør
2 æg
450 g kirsebærkompot eller tyk kirsebærsauce
1 æg og lidt vand til pensling
Kakao og flormelis til glasur
Frysetørret kirsebær eller hindbær til pynt

Knebkager

Ingredienser: 

500 g kagemel eller finsigtet hvedemel
2 ½ dl fløde
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
400 g smør
125 g sukker
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
Revet skal af 1 økologisk citron
2 æggeblomme – den ene er til pensling

Hindbærsnitter

Ingredienser: 

565 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
420 g smør
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
2 æg

Fyld, pensling og pynt:
450 g hindbærmarmelade
1 æg og lidt vand til pensling
Rørsukker/glasur og evt. frysetørret hindbær som pynt

Sønderjysk rugbrødslagkage

Ingredienser: 

6 æg
225 g sukker
1 spsk. kartoffelmel
5 spsk. kakao
150 g revet rugbrød
75 g hakkede mandler eller nødder
2 tsk. bagepulver

Fyld og pynt:
Solbærsyltetøj
Fløde til flødeskum
Hakket chokolade

Ingenting

Ingredienser:

375 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
250 g smør
2 stk. æggeblommer
2 spsk. fløde

Marengstopping:

300 g sukker
50 g hakkede nødder
120 g vand
120 g æggehvider
1 tsk. vaniliesukker

Gode råd

Ingredienser: 

250 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
125 g lyst rørsukker
125 g smør
2 æg
2 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
Skal fra en økologisk citron

Fedtebrød m. glasur

Ingredienser: 

200 g kagemel eller finsigtet hvedemel
200 g koldt smør
200 g kokosmel
200 g sukker
1 stk. æg
1 tsk. hjortetakssalt

Glasur
200 g flormelis
Vand

I køkkenet finder du vores bager Steffen

Steffen er egentlig uddannet kok, men er nu fuldtids bager i stedet for. Steffen er lidt af en bagenørd, han elsker at udvikle og afprøve nye opskrifter. Steffen tjekker alle vores råvarer; dels skal de selvfølgelig leve op til de krav, vi har sat, dels prøvebager han med råvaren, hver gang den kommer fra et nyt parti, så han er helt sikker på, at bageevnen også lever op til hans strenge krav

Anbefalet af Anne Mette Voss Fridthjof.

– AnneMette Voss Fridthjof, Vinder af den Store Bagedyst 2013