Hos Skærtoft Mølle udvikler vi løbende opskrifter til dig.
Her på siden kan du finde opskrifter til dit daglige brød, til madpakken, til kager og småkager m.m. Vi udvikler løbende nye opskrifter – og til højtiderne kan du finde det bagværk, der passer netop til en aktuelle årstid.
quinoa-havregrød
Opskriften er lånt af Morgenmadsconnaisseuren. Se mere på Instagram.
Honninghjerter
Så husk at fordejen til honningkager skal hvile i mindst en måned for at opnå den helt rigtige smag og konsistens.
Brownie-grød
Opskriften er lånt af Morgenmadsconnaisseuren. Se mere på Instagram.
Rugsurdej
Rugsurdej til rugbrød og andre grove brød
Calles rugbrød
Bageren Calles opskrift på et klassisk rugbrød med frø, kerner og maltsirup.
Klassisk koldhævet surdejsbrød
Velsmagende surdejsbrød på stenkværnet mel
Grøn speltsalat
Frisk, nærende og mættende salat med perlespelt
Surdejsboller med Manitoba
Sprøde surdejsboller med en spændstig krumme
Sådan starter du en surdej
Mel og vand – så er du godt på vej. Lær hvordan du starter en stærk surdej.
Fuldkornsstykker med Manitoba
Ingredienser:
500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand
500 g fuldkorns Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
760-800 g vand
Ølandshvedebrød
Ingredienser:
1000 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
Ca. 700-740 g vand
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
Ciabatta
Ingredienser:
250 g stenkværnet fuldkorns Tritordeum
200 g stenkværnet fintsigtet Tritordeum
550 g stenkværnet fintsigtet Manitobahvedemel
200 g øko yoghurt naturel
600-700 g køligt vand
20 g salt
25 g øko gær (10 g ved langtidshævning)
Bygotto med kantareller
Ingredienser
30 g smør
ca. 200 g kantareller
1 spsk. olie
1 lille løg
2 fed hvidløg
200 g perlebyg
6 dl grøntsagsbouillon
2,5 dl hvidvin
1 bundt frisk persille
50 g parmesan
Salt
Peber
Bagels
Ingredienser
- 350 g finsigtet hvede
- 50 g fuldkorns hvede
- 300 g kold vand
- 30 g sukker
- 25 g gær
- 25 g blødt smør / olie
- 1 tsk. Salt
- Lidt olie til fingrene og lidt mel til bordet
- 1 æg til pensling
- Sesam til drys
Sønderjysk julekløben
Ingredienser:
500 g stenkværnet, fintsigtet hvedemel
50 g smør
½ tsk. fint salt
1 tsk. lys rørsukker
25 g gær
3 ½ dl sødmælk
150 g rosiner
50 g hakket sukat
50 g hakket pomeransskal
125 g smuttede mandler, groft hakkede
Fintrevet skal af 1 citron
1 æggehvide
Flormelis til pynt
Solskinskringle
Ingredienser:
500 g fintsigtet stenformalet hvedemel
1 dl mælk
75 g gær
50 g sukker
3 æg
250 g smør
1 æg til pensling
Fastelavnsboller m. remonce
Ingredienser:
500 g fintsigtet Ølandshvedemel
2 ½ dl sødmælk
200 g smør
50 g gær
2 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
Alsiske festboller
Ingredienser:
250 g vand
250 g sødmælk
4 æg (de små fra Änglemark)
150 g tempereret smør i tern
100 g lyst rørsukker
10 g salt
25 g gær
1 kg fintsigtet Ølandshvedemel (evt. 50/50 med speltmel)
1 æg til pensling
Kirsebærsnitter
Ingredienser:
565 g stenkværnet kagemel
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
420 g smør
2 æg
450 g kirsebærkompot eller tyk kirsebærsauce
1 æg og lidt vand til pensling
Kakao og flormelis til glasur
Frysetørret kirsebær eller hindbær til pynt
Pærekage
Ingredienser:
200 g fintsigtet hvedemel
2 æg
265 g sukker
1 tsk. bagepulver
2 tsk. vanilje sukker
1 dl mælk
150 g smeltet smør
Knebkager
Ingredienser:
500 g kagemel eller finsigtet hvedemel
2 ½ dl fløde
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
400 g smør
125 g sukker
1 tsk. kardemomme
1 tsk. hjortetaksalt
Revet skal af 1 økologisk citron
2 æggeblomme – den ene er til pensling
Hindbærsnitter
Ingredienser:
565 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
420 g smør
300 g sukker
90 g mandelmel
4 g bagepulver
10 g vaniljesukker
2 æg
Fyld, pensling og pynt:
450 g hindbærmarmelade
1 æg og lidt vand til pensling
Rørsukker/glasur og evt. frysetørret hindbær som pynt
Fuldkornspandekager
Ingredienser:
60 g stenkværnet fuldkornsrugmel
180 g stenkværnet kagemel (eller 60 g kagemel og 60 g
fuldkornshvedemel)
½ tsk. fint salt
2 tsk. lyst rørsukker
½ dl koldt vand
3 ½ – 4 dl letmælk (mere hvis du anvender fuldkornshvedemel)
2-3 æg (afhængig af æggenes størrelse)
½ tsk. god, dansk honning
1 spsk. olie f.eks. rapsolie
Evt. smør til stegning
Sønderjysk rugbrødslagkage
Ingredienser:
6 æg
225 g sukker
1 spsk. kartoffelmel
5 spsk. kakao
150 g revet rugbrød
75 g hakkede mandler eller nødder
2 tsk. bagepulver
Fyld og pynt:
Solbærsyltetøj
Fløde til flødeskum
Hakket chokolade
Græskartærte
Ingredienser:
260 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
40 g sukker
½ tsk. vanilje sukker
½ dl vand
125 g koldt smør
Kanelsnegle
Ingredienser:
600 g fintsigtet stenformalet hvedemel
200 g smør
50 g sukker
5 g salt
25 g gær (evt. 50 g hvis det virkelig skal gå tjept!)
2 æg
200 g mælk
Pitabrød med øland og spelt
Ingredienser
150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
850 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær
20 g salt
15 g lyst rørsukker
680 g vand
50 g olivenolie
Briocher
Ingredienser
500 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet manitobamel
40 g gær
100 g sukker
1 ½ dl mælk
10 g havsalt
4 æg
300 g blødt smør
1 æggeblomme til pensling
Sprød granola med malt, tranebær og hvid chokolade
Ingredienser
120 g havregryn eller basisgrød Hvid Helved
20 g græskarkerner
10 g hørfrø
20 g hasselnødder
40 g tranebær
40 g hvid chokolade
2-3 spsk. Maltsirup eller anden sirup
Knivspids havsalt
Knivspids kardemomme
Knækbrød
Ingredienser
200 g finsigtet speltmel
100 g havregryn
100 g sesam
100 g hørfrø
100 chiafrø
50 solsikkekerner
50 græskarkerner
2 dl vand
1 dl rapsolie
2 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
Brødstænger
Ingredienser
- 1000 g stenkværnet fintsigtet mel (speltmel, hvedemel)
- Ca. 700-740 g vand
- 10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
- 20 g salt
Alsiske knækbrud
Ingredienser:
Dej – almindelig:
150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
50 g valsede ruggryn
170 g Rød Helved
15 g gær
300 g koldt vand
50 g olie
6 g salt
Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner
Kammerjunkere
Ingredienser:
120 g hvedemel, fintsigtet
30 g Ølandshvedemel, fuldkorn
1 tsk. bagepulver
65 g rørsukkker
50 g smør
1 tsk. vaniljesukker
Skal af 1 citron
1 æg
Ingenting
Ingredienser:
375 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
250 g smør
2 stk. æggeblommer
2 spsk. fløde
Marengstopping:
300 g sukker
50 g hakkede nødder
120 g vand
120 g æggehvider
1 tsk. vaniliesukker
Gode råd
Ingredienser:
250 g kagemel eller fintsigtet hvedemel
125 g lyst rørsukker
125 g smør
2 æg
2 tsk. kardemomme
1 tsk. vaniljesukker
Skal fra en økologisk citron
Cookies m. valnød og hvid chokolade
Ingredienser:
150 g fintsigtet hvedemel
100 g sukker
75 g blødt smør
50 g brun farin
1 æg
1 tsk. bagepulver
100 g grofthakket hvid chokolade
50 g grofthakkede valnødder
1 knivspids havsalt
Brunkager
Ingredienser:
175 g Stenkværnet kagemel
65 g smør
65 g brun farin
65 g sirup
5,5 g potaske
8 g brunkagekrydderi – vi bruger økologisk Asaspice
65 g hakkede nødder eller mandler
½ tsk. hjortetakssalt
Specier med citron og rosmarin
Ingredienser:
175 g Stenkværnet Kagemel
75 g smør
75 g lyst rørsukker
25 g flormelis
½ æg
½ spsk. frisk rosmarin
Skal fra ½ citron
5 g bagepulver
Et lille snip havsalt
Julesmåkager med tranebær og lakrids
Ingredienser:
225 g stenkværnet kagemel eller fintsigtet hvedeme
25 g havregryn
½ tsk. bagepulver
25 g lakridspulver
60 g tørrede tranebær
190 g koldt smør (koldt)
125 g rørsukker
125 brun farin
1 æg
Et lille nip havsalt
Fedtebrød m. glasur
Ingredienser:
200 g kagemel eller finsigtet hvedemel
200 g koldt smør
200 g kokosmel
200 g sukker
1 stk. æg
1 tsk. hjortetakssalt
Glasur
200 g flormelis
Vand
Sønderjysk rugbrød
Ingredienser:
50 g surdej på rug eller rugsur – (find vejledning her)
700 g vand
65 g maltsirup
465 g fuldkornsrugmel
150 g fuldkorns-Ølandshvedemel
10 g gær
20 g salt
Rugbrød m. malt og kerner
Ingredienser:
Dag 1:
400 g surdej på rug – (find vejledning her)
1450 g vand
375 g skårne rugkerner
185 g knækkede rugkerner
250 g solsikkerkerner
100 g hørfrø
45 g maltsirup
Dag 2:
450 g fuldkornsrugmel
350 g fuldkornshvedemel
20 g gær/15 g ved koldhævning
40 g salt
Manitobabrød m. øl og yoghurt
Ingredienser:
300 g fintsigtet stenkværnet (Ølands)hvedemel
350 g fintsigtet stenkværnet Manitobamel
80 g blandede flager (f.eks. havregryn, byggryn, ruggryn – eller Rød/Hvid Helved)
300 g yoghurt naturel (Thise eller Naturmælk)
100 g mørkt øl
300 g vand
10-12 g gær
15 g salt
Evt. 200-250 g solsikkekerner, græskarkerner, sesam eller hakkede hassel- eller valnødder
Lidt god olie til formen og evt. majsgryn eller durummel som drys
Kokottebrød
Ingredienser:
300 g stenkværnet fuldkornsmel (spelt eller hvede)
700 g stenkværnet fintsigtet mel (Øland, hvede eller spelt)
Ca. 700-730 g vand (eller 50/50 vand og dark ale)
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
Evt. 80-100 g hakkede hassel- eller valnødder
Hvedebrød
Ingredienser:
400 g stenkværnet fintsigtet hvedemel
500 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
100 g durummel
20 g øko gær (7 g ved langtidshævning)
20 g salt
700-740 g vand
Grydebrød
Ingredienser:
700 g stenkværnet fintsigtet (Ølands)hvedemel
100 g durummel
200 g Hvid Helved (valset havre, byg og spelt)
7-10 g gær
20 g salt
ca. 780-800 g vand
Dej: Manitoba-variation, 50 % fuldkorn:
(Dejen er også velegnet til “stykker”)
500 g stenkværnet fintsigtet (Ølands)hvedemel
50 g Rød- eller Hvid Helved, byg-, rug- eller havregryn
450 g stenkværnet fuldkorns Manitobahvedemel
10 g gær
22 g salt
800-850 g vand (evt. 1/3 æblemost i stedet for vand)
Det basale brød
Ingredienser:
1000 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
Ca. 700-740 g vand
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
Ciabatta
Ingredienser:
200 g stenkværnet fintsigtet Tritordeum
250 g stenkværnet fuldkorns-Ølandshvedemel
500 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
750 g vand
22 g fint salt
10 g øko gær (25 g ved hurtig hævning)
Alsisk bondebrød
Ingredienser:
100 g fuldkornsrugmel
200 g fuldkornsspeltmel
550 g fintsigtet speltmel
10 g gær
10 g salt
1 spsk. honning
50 g olie
50 g kerner af hvad man har lyst til – jeg brugte solsikkekerner
300 g kærnemælk
Ca. 300 g vand
Tomatsalat med perlespelt
Ingredienser:
150 g perlespelt
250 g cherrytomater
1 kugle god mozzarella
50 g grønne oliven
1 bundt basilikum
Olivenolie, æbleeddike eller balsamico, flagesalt
Æblegrød
Ingredienser:
150 g Rød Helved (ca. 4 dl)
3 dl kraftig, ufiltreret æblemost
2 dl vand
Kold morgengrød
Ingredienser:
2 dl Hvid Helved
Ca. 1 ½ dl mælk
½ tsk. rent vaniljepulver
Grød hele dagen
Ingredienser:
Rød Helved:
125 g Rød Helved
750-800 g vand, et nip salt
Hvid Helved:
125 g Hvid Helved
850-900 g vand, et nip salt
Grød m. tørret frugt og nødder
Byggrød med frugt og mandler
Ingredienser:
125 g byggryn
500 g vand
125 g friske blåbær
1 nip salt
65 g friske blåbær
1 banan
20 g mandler
Flydende honning eller ahornsirup
Byggrød
Ingredienser:
Ca. 5 dl (500 g) vand
125 g valsede byggryn
1 nip salt
100% fuldkornsstykker
Ingredienser:
1 kg fuldkorns speltmel
850 g koldt vand
10 g gær
20 g salt
25 g citronsaft
Varme hveder
Ingredienser:
1230 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet ølandshvedemel
100 g havregryn
850 g vand
100 g tempereret smør
50 g gær
25 g salt
30 g lyst rørsukker
3-4 g god kardemomme
1 æg
Saften af ½ citron
Yoghurtbrød
Ingredienser:
150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt
Soft buns
Ingredienser:
600 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller hvedemel
400 g durumhvedemel
25 g frisk gær
700 g vand
20 g salt
20 g lyst rørsukker
50 g tempereret smør i tern
Start med at samle og afveje dine ingredienser.
Små citronbrød
Ingredienser:
425 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
75 g stenkværnet fuldkornsrugmel
10 g gær
10 g salt
Ca. 350 g (ca. 3 ½ dl) lunkent vand
Revet skal af en citron
Pynt:
Majsgryn
Polme – Calles kaffebord
Ingredienser:
1000 g fintsigtet hvedemel
100 g valsede flager fx havregryn, byggryn, m.fl.
70 g sukker
20 g salt
40 g gær
Ca. 450 g vand (evt. mere, hvis dejen kan tage det)
200 g kærnemælk
1 æg
120 g smør
Morgenstykker
Ingredienser:
1000 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
7-10 g gær
20 g salt
ca. 700-740 g vand
Manitobafrølapper
Ingredienser:
1 kg fintsigtet Manitoba hvedemel
850 g koldt vand
15 g gær
20 g salt
Pynt:
Blandede kerner såsom sesamfrø, hørfrø og chiafrø
Manitobastykker
Ingredienser:
500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand
500 g fuldkorns Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
760-800 g vand
Powerboller
Ingredienser
500 g stenkværnet fuldkornsmel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g stenkværnet fintsigtet mel (speltmel eller (Ølands)hvedemel)
200 g valsede ruggryn
20 g salt
15 g lyst rørsukker
15 g øko gær
3-4 groftrevne, mellemstore gulerødder
Ca. 640-800 g vand (alt efter hvor ”våde” gulerødderne er)
Koldhævede sommerboller
Ingredienser
100 g knækkede spelt- eller hvedekerner
200 g fuldkornsspelt- eller hvedemel
700 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
10 g øko gær
760-800 g køligt vand
20 g salt (tilsættes halvvejs i æltningen)
Kernebrød
Ingredienser:
130 g koldt vand
50 g knækket rug
25 g solsikkekerner
20 hørfrø
25 græskarkerner
10 g salt
Sættes i blød natten over
Hele iblødsætningen
450 g finsigtet ølandshvede
10 g gær (tilsæt 20 g ekstra gær, hvis du ikke vil langtidshæve brødet)
130 g kærnemælk
120 g vand
Høstboller
Ingredienser:
150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt
Gulerodsbrud
Ingredienser:
250 g fintsigtet rugmel
750 g fintsigtet hvedemel
50 g gær
5 dl kold vand
75 g rørsukker
15 havsalt
80 blødt smør
2 æg
125 g solsikkekerner
4 revne gulerødder
Grøntsagsboller
Ingredienser:
500 g fuldkornshvedemel
500 g fintsigtet Ølandshvedemel
20 g gær (10 g ved langtidshævning)
20 g salt
1 æg
200 g gulerod, fintrevet
10 g (1 dl) hakket persille
100 g (5 spsk.) rapsolie
300 g (ca. 3 dl) grøntsagsjuice
Ca. 300 g (ca. 3 dl) vand
Til pensling:
1 æg pisket med lidt koldt vand og et lille nip salt.
Grødstykker med rug
Ingredienser:
500 g fintsigtet rugmel
625 g fintsigtet manitobamel
60 g honning
100 g solsikkekerner
20 g salt
50 g gær
900 g koldt vand
75 g olie
25 g maltsirup
Pynt:
Chiafrø som drys
Fuldkornsstjerner
Ingredienser:
150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt
Fuldkornsboller med spelt
Ingredienser:
800 g fintsigtet speltmel
200 g fuldkorns speltmel
20 g gær
800 g koldt vand
20 g salt
Eftermiddagsboller
Ingredienser:
150 g fuldkornsrugmel
100 g fuldkornsspeltmel
200 g fintsigtet Ølandshvedemel
550 g fintsigtet speltmel
250 g yoghurt naturel
Ca. 550 g vand
20 g øko gær
20 g salt
Elins pitabrød
Ingredienser:
500 g fintsigtet speltmel
5 g gær
10 g salt
1 tsk. honning
1 spsk. olivenolie
Ca. 350 g koldt vand
Pølsebrød
Ingredienser
- 900 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
- 100 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
- 42 g gær (svarer til en pakke øko-gær)
- 20 g salt
- 30 g lyst rørsukker
- 2 mellemstore æg
- 600 g lunt sødmælk
- 60 g køligt smør i tern
- 1 æg til pensling
Fladbrød på 45 min.
Ingredienser:
450 g Hvedemel, fintsigtet
50 g Ølandshvedemel, fuldkorn
200 g vand
100 g yoghurt naturel
1 æg
25 g olie
25 g sukker
12 g salt
15 g bagepulver
Focaccia med spelt
Ingredienser:
1000 g finsigtet speltmel
850 g koldt vand
15 g gær
20 g salt
Fyld:
Olivenolie
Havsalt
Oliven, tranebær eller soltørret tomat
Klassisk focaccia
Ingredienser:
200 g stenkværnet fintsigtet speltmel
300 g stenkværnet fintsigtet hvedemel eller Ølandshvedemel
15 g øko gær
10 g salt
10 g lyst rørsukker
50 g velsmagende olivenolie + ekstra til form og pensling af dejen
Ca. 330 g vand
Pynt:
Nåle fra 3-5 kviste frisk rosmarin
Maldonsalt
Manitobaflütes
Ingredienser:
- 1 kg finsigtet manitoba hvedemel
- 850 g koldt vand
- 15 g gær
- 20 g salt