Alsiske festboller

32 stk.
Velegnet til æltning i hånden eller med røremaskine.

Dej:

250 g vand
250 g sødmælk
4 æg (de små fra Änglemark)
150 g tempereret smør i tern
100 g lyst rørsukker
10 g salt
25 g gær 
1000 g fintsigtet Ølandshvedemel (evt. 50/50 med speltmel)
1 æg til pensling

Start med at samle og afveje dine ingredienser.

Røremaskine:
Hæld væsken (lun, ikke varm) og æggene i røreskålen. Opløs gæret heri. Tilsæt melet og kør dejen sammen. Tilsæt smør, salt og sukker og ælt dejen til den er blank og smidig.

Håndæltning:
Gæret smuldres i melet. Dernæst smuldres smørret i melet, og salt og sukker blandes i. Tilsæt væsken (lunt) og bland og ælt dejen til den er blank og smidig. Når den er færdigæltet, er den som satin :-)

Lad dejen hæve tildækket og lunt til dobbelt størrelse. 
Forvarm ovnen til 185 grader varmluft.

TIP:
Du får det bedste resultat ved at bage én plade ad gangen på almindelig varme (200 grader), men har du travlt kan to plader ved varmluft også gå an.

Skrab dejen ud på et let meldrysset bord. Fold den til en pølse og del denne på midten. Del derefter midt igennem hver halvdel på langs. Del de 4 strimler i 8 stykker hver, således at du har i alt 32 stykker. Form stykkerne til boller. Sæt dem på bageplader beklædt med bagepair og lad dem efterhæve under klæde til næsten dobbelt størrelse.  

Slå ægget ud i et glas, pisk det sammen med et nip salt og lad det stå og temperere.

Når bollerne er klar, pensles de med æg, og sættes straks i den gennemvarme ovn.  Bag bollerne i 10 min., og vend så pladerne 180 grader og bag videre i yderligere ca. 6-8 min. til bollerne er smukt gyldne. Afkøles på rist.

Opbevares - når de er kolde - i plasticpose. Fryseegnede.

Velbekomme!