Køb for 300,- og få gratis fragtØkologi og kvalitet mail@skaertoft.dk

Varme Hveder

Hveder

Ca. 30-35 min.

200 °C varmluft

2 timer

Ca. 20 stk.

Ingredienser:

1230 g fintsigtet hvedemel eller fintsigtet ølandshvedemel
100 g havregryn
850 g vand
100 g tempereret smør   
50 g gær 
25 g salt
30 g lyst rørsukker
3-4 g god kardemomme
1 æg
Saften af ½ citron

Fremgangsmåde:

Håndæltning:
Start med at blande alle de tørre ingredienser. Gæren smuldres ud i melet. Bland godt. Nu smuldres smørret ud i melet, hvorefter du tilsætter vand, æg og citronsaft. Bland dejen til den er ensartet, og ælt den til den er blank og smidig.

Røremaskine:
Hæld vand, gær, citronsaft og æg i røreskålen. Tilsæt alle de tørre ingredienser. Kør dejen forsigtigt sammen og tilsæt så smør. Kør dejen (ikke ved for høj hastighed!) til den er blank og smidig.
Lad dejen hæve et lunt sted til dobbelt størrelse under et klæde. Fold den et par gange, mens den hæver - dette gør dejen endnu mere elastisk og spændstig!

Læg dejen på et let meldrysset bord og del den i 20 lige store klumper (ca. 120 g/stk.). Tril alle klumper til boller og fordel dem (4x5 rækker) i en bradepande (den fra ovnen). Brug bagepapir eller smør bradepanden let. Sæt de yderste boller ca. 1 cm fra kanten så de har plads til at hæve.
 

Forvarm ovnen til 230 °C varmluft. Lad hvederne efterhæve til næsten dobbelt størrelse under et klæde. De skal føles elastiske og ”ballon-agtige”, når du rører ved dem.
Sæt hvederne i ovnen. Smid ca. ¾ dl vand ind i bunden, luk ovnlågen og skru straks ned på 200 °C. Bag hvederne i 30-35 min. afhængigt af hvor hårdt din ovn bager. Hvederne er færdige, når de er mørkt gyldne, og også bunden begynder at tage farve. Bliver hvederne for mørke for hurtigt, så skru 10-20 °C ned.
Afkøles på rist. Er bedst dagen efter, hvor de kan ristes let og nydes med fx smør, ost og marmelade.