Alsiske knækbrud

Tilberedningstid: 2 timer

Bagetid/temperatur: 200°C i ca. 15-22 minutter

Dej:

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel

50 g valsede ruggryn

170 g Rød Helved

15 g gær

300 g koldt vand

50 g olie

6 g salt

Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner

Fremgangsmåde:

Start med at blande Rød Helved, valsede ruggryn, gær  og koldt vand. Lad blandingen trække ca. 30 min. Har du tid, kan du med fordel lade blandingen stå natten over. I så fald tilsættes gæren først 30 min. inden, dejen røres sammen næste dag.

 

Tænd ovnen på 200 grader (180-190 grader varmluft).

Nu tilsættes stenkværnet fuldkornsspeltmel (kan erstattes af 100 g stenkværnet fuldkornsrugmel), 50 g olie og 6 g salt, og dejen røres grundigt sammen. Har du lyst, kan du også tilsætte 2 spsk. hakket timian eller 100 g blandede hørfrø, solsikke- og græskarkerner. Har du tid, kan du med fordel lade dejen hæve 1 time, inden du fortsætter med følgende:

Del dejen i 3 lige store klumper og rul hver klump ud mellem 2 stykker bagepapir. Dejen skal rulles ud til maks. 2 mm tykkelse. Træk så forsigtigt det øverste papir af og skær dejfladen i strimler eller stykker efter ønske. Har du lyst, kan du drysse dejen med f.eks. chili, sesamfrø eller fuldkornsrugmel, inden du sætter den i ovnen.

Bag dine knækbrud i ca. 15-22 min. eller til de er sprøde. Bagetiden vil variere alt efter tykkelse og størrelse på dejfladen.

Afkøles på en bagerist, brækkes i stykker og opbevares i en lufttæt beholder.

GOD FORNØJELSE!

Hahnemann’s køkken & Skærtoft Mølle

 

DEN SPRØDE SNACK - variation med kagemel
(samme fremgangsmåde)

Dej:
120 g kagemel

220 g Rød Helved

15 g gær

300 g koldt vand

6 g salt

50 g olie

100 g blandede sesam/birkes/majsgryn/græskarkerner.

Fremgangsmåde:
Rød Helved blandes med frisk gær og koldt vand. Lad hvile i minimum 30 min.

Tilsæt derefter kagemel, salt, og  blandede sesam/birkes/majsgryn/græskarkerner.

Del dejklumpen (den er ikke massiv, men let blød) i 3 og rul hver klump ud mellem to stykker bagepapir til ca. 1 mm tykkelse. Træk det øverste bagepapir af og bag dine knækbrud (2 plader ad gangen) ved 180 grader varmluft i ca. 18-20 min. eller til de er gyldne og "hårde".

Afkøles på rist. Opbevares i lufttæt beholder.


God fornøjelse!

 

Alsiske knækbrud
100 % fuldkorn - og masser af Rød Helved :-)