Alsiske knækbrud

Bagetid ca: 15-22 min.
Forberedelse: 2 timer
Temperatur: 200 °C varmluft
Antal: Ca. 24 stk.

Ingredienser

Dej - almindelig: 150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel 50 g valsede ruggryn 170 g Rød Helved 15 g gær 300 g koldt vand 50 g olie 6 g salt Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner Dej - Den Sprøde Snack: 120 g kagemel 220 g Rød Helved 15 g gær 300 g koldt vand 6 g salt 50 g olie 100 g blandede sesam/birkes/majsgryn/græskarkerner

Fremgangsmåde - Den almindelige

Start med at blande Rød Helved, valsede ruggryn, gær og koldt vand. Lad blandingen trække ca. 30 min. Har du tid, kan du med fordel lade blandingen stå natten over. I så fald tilsættes gæren først 30 min. inden, dejen røres sammen næste dag. Tænd ovnen på 200 °C (180-190 °C). Nu tilsættes stenkværnet fuldkornsspeltmel (kan erstattes af 100 g stenkværnet fuldkornsrugmel), 50 g olie og 6 g salt, og dejen røres grundigt sammen. Har du lyst, kan du også tilsætte 2 spsk. hakket timian eller 100 g blandede hørfrø, solsikke- og græskarkerner. Har du tid, kan du med fordel lade dejen hæve 1 time, inden du fortsætter med følgende: Del dejen i 3 lige store klumper og rul hver klump ud mellem 2 stykker bagepapir. Dejen skal rulles ud til maks. 2 mm tykkelse. Træk så forsigtigt det øverste papir af og skær dejfladen i strimler eller stykker efter ønske. Har du lyst, kan du drysse dejen med f.eks. chili, sesamfrø eller fuldkornsrugmel, inden du sætter den i ovnen. Bag dine knækbrud i ca. 15-22 min. eller til de er sprøde. Bagetiden vil variere alt efter tykkelse og størrelse på dejfladen. Afkøles på en bagerist, brækkes i stykker og opbevares i en lufttæt beholder. God fornøjelse!

Fremgangsmåde - Den sprøde snack

Forvarm ovnen til 240 °C. Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Fold og form den forsigtigt til en pølse. Del den i to lige store stykker og del derefter hver halvdel på den lange led så du ender med at have fire "strimler". Del hver strimmel i 6 stykker med din dejskraber, så du ender med at have 24 stykker. Sæt bollerne på bageplader beklædt med bagepapir og lad dem hvile i 10-20 min. inden du sætter dem i ovnen. Drys evt. med lidt mel eller solsikkekerner. Sæt pladerne i ovnen og smid 1 dl kogende vand ind i bunden af ovnen eller sprøjt samme mængde vand ind i ovnen med en sprayflaske. Bag bollerne i 10 min. Vend så pladerne og bag videre i yderligere ca. 8-10 min. til bollerne er gyldne. Afkøles på bagerist, og nydes til eftermiddagskaffe/-te med gode venner, skønne børn og familie.

Alsiske knækbrud

Bagetid ca: 15-22 min.
Forberedelse: 2 timer
Temperatur: 200 °C varmluft
Antal: Ca. 24 stk.

Ingredienser

Dej – almindelig:

150 g stenkværnet fuldkornsspeltmel
50 g valsede ruggryn
170 g Rød Helved
15 g gær
300 g koldt vand
50 g olie
6 g salt
Evt. tilsæt 100 g blandede hørfrø solsikke- eller græskarkerner

Dej – Den Sprøde Snack:

120 g kagemel
220 g Rød Helved
15 g gær
300 g koldt vand
6 g salt
50 g olie
100 g blandede sesam/birkes/majsgryn/græskarkerner

Fremgangsmåde – Den almindelige

Start med at blande Rød Helved, valsede ruggryn, gær og koldt vand. Lad blandingen trække ca. 30 min. Har du tid, kan du med fordel lade blandingen stå natten over. I så fald tilsættes gæren først 30 min. inden, dejen røres sammen næste dag.

Tænd ovnen på 200 °C (180-190 °C). Nu tilsættes stenkværnet fuldkornsspeltmel (kan erstattes af 100 g stenkværnet fuldkornsrugmel), 50 g olie og 6 g salt, og dejen røres grundigt sammen.
Har du lyst, kan du også tilsætte 2 spsk. hakket timian eller 100 g blandede hørfrø, solsikke- og græskarkerner.

Har du tid, kan du med fordel lade dejen hæve 1 time, inden du fortsætter med følgende:
Del dejen i 3 lige store klumper og rul hver klump ud mellem 2 stykker bagepapir. Dejen skal rulles ud til maks. 2 mm tykkelse.
Træk så forsigtigt det øverste papir af og skær dejfladen i strimler eller stykker efter ønske. Har du lyst, kan du drysse dejen med f.eks. chili, sesamfrø eller fuldkornsrugmel, inden du sætter den i ovnen. Bag dine knækbrud i ca. 15-22 min. eller til de er sprøde. Bagetiden vil variere alt efter tykkelse og størrelse på dejfladen.

Afkøles på en bagerist, brækkes i stykker og opbevares i en lufttæt beholder.

God fornøjelse!

Fremgangsmåde – Den sprøde snack

Forvarm ovnen til 240 °C. Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Fold og form den forsigtigt til en pølse. Del den i to lige store stykker og del derefter hver halvdel på den lange led så du ender med at have fire “strimler”. Del hver strimmel i 6 stykker med din dejskraber, så du ender med at have 24 stykker. Sæt bollerne på bageplader beklædt med bagepapir og lad dem hvile i 10-20 min. inden du sætter dem i ovnen.
Drys evt. med lidt mel eller solsikkekerner.

Sæt pladerne i ovnen og smid 1 dl kogende vand ind i bunden af ovnen eller sprøjt samme mængde vand ind i ovnen med en sprayflaske.
Bag bollerne i 10 min. Vend så pladerne og bag videre i yderligere ca. 8-10 min. til bollerne er gyldne.
Afkøles på bagerist, og nydes til eftermiddagskaffe/-te med gode venner, skønne børn og familie.