×

Rugsurdej

En rugsurdej er velegnet til rugbrød og andet bagværk, der primært består af rugmel. En rugsurdej er ofte mere bitter og syrlig end en hvedesurdej.

I rug er der et relativt lavt indhold af gluten. Det betyder, at brød som er hævet på rugsurdej eller som har et højt indhold af rugmel typisk vil have en mere kompakt krumme. Til gengæld bidrager rugsurdejen og rugmelet med præcis det, vi går efter i rugbrødet: en fast krumme fyldt med dejlig smag af rug.

Ingredienser

  • 50 g hvedesurdej, se opskrift her
  • 35 g rugmel, fintsigtet
  • 35 g rugmel, fuldkorn
  • 70 g vand

Fremgangsmåde

Denne rugsurdej er startet på samme måde som en hvedesurdej. Hvis du gerne vil starte en ny surdej op, kan du følge denne guide til opstart af surdej.

Hvis du allerede har en hvedesurdej, kan du følge nedenstående trin til at lave en rugsurdej:

Rør 50 g surdej sammen med 70 g vand og 70 g rugmel (35 g fuldkornsrugmel og 35 g fintsigtet rugmel). Du kan også tilpasse mængden og f.eks. blande 100 g surdej med 140 g vand og 140 g rugmel, hvis du skal bruge en større mængde surdej i opskriften.

For at få en rugsurdej, skal du lave denne genopfriskning én gang om dagen, tre dage i træk.

Herefter skal du bare genopfriske rugsurdejen en enkelt gang 8-12 timer før brug.

Husk at genopfriske rugsurdejen inden du vil i gang med at bage med den.

image_print

Køb produkterne