Ciabatta
Ingredienser
- 200 g stenkværnet fintsigtet Tritordeum
- 250 g stenkværnet fuldkorns-Ølandshvedemel
- 500 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
- 750 g vand
- 22 g fint salt
- 10 g øko gær (25 g ved hurtig hævning)
Fremgangsmåde
Håndæltning:
Gæren smuldres fint i melet, og salt blandes i. Tilsæt vand og bland dejen med din dejskraber til den er ensartet. Lad nu dejen hvile i 10 min.
Æltning på røremaskine:
Denne dej kan ”startes” på maskine. Hæld vand og gær i røreskålen. Tilsæt mel, men hold saltet tilbage. Bland til dejen er ensartet. Lad den hvile i 5-10 min. og tilsæt så saltet. Bland igen.
Efter æltning:
Fugt den ene hånd med vand, stik hånden ind under dejen og stræk og fold dejen forsigtigt ind over sig selv. Gentag indtil du er nået hele vejen rundt i skålen. Lad dejen hvile i 30 min. og gentag. Lad dejen hvile igen og gentag. Lad så dejen hæve i 4-6 timer eller til dobbelt størrelse. Du kan også lade dejen hæve køligt natten over.
Forvarm ovnen til 240 °C varmluft.
Drys mel på bordet. Skrab forsigtigt dejen ud på bordet og drys oversiden af dejen med mel. Del dejen i tre-fire aflange brød, som forsigtigt vendes i fuldkornsmel inden de lægges på bageplader beklædt med bagepapir. Sæt pladerne i ovnen, sprøjt vand ind i ovnrummet og luk straks lågen. Du kan også lægge brødene direkte på forvarmede, gennemvarme, bageplader eller –sten.
Brødene bages ved 240 grader i 5-7 minutter. Herefter skrues ned på 220 grader og brødene bages færdigt (ca. 30-35 min.).
Afkøles på rist.
Fryseegnede. Dejen her er også særdeles velegnet til stykker.