Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter
 

GRYDEBRØD - HELT ENKELT

2 brød
Dejen er velegnet både til æltning i hånd og på maskine

Dej:
1000 g stenkværnet fint sigtet Ølandshvedemel
7-10 g gær
20 g salt
ca. 700-740 g vand

Dej -
VALENTINS variation, giver 3 brød i lille hjertegryde:

700 g stenkværnet fint sigtet (Ølands)hvedemel
100 g durummel
200 g Hvid Helved (valset havre, byg og spelt)
7-10 g gær
20 g salt
ca. 780-800 g vand

Dej - Manitoba-variation, 50% fuldkorn
(dejen er også velegnet til "stykker")

500 g stenkværnet fint sigtet (Ølands)hvedemel
50 g Rød- eller HvidHelved, byg-, rug- eller havregryn
450 g stenkværnet fuldkorns Manitobahvedemel
10 g gær
22 g salt
800-850 g vand (evt 1/3 æblemost i stedet for vand)

Gæren smuldres fint i melet, salt og vand tilsættes, og dejen blandes og æltes til den er blank og smidig. Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen – et lunt sted eller køligt natten over - tildækket med film eller viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Forvarm ovnen med støbejernsgryde med låg til 260 grader ved almindelig varme. Sørg for at gryden er gennemvarm inden du bager i den.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Afgas den let, del den i to lige store klumper og fold og form dem til kugler, som lægges til efterhævning med oversiden nedad i meldryssede hævekurve. Er din dej meget fugtig, kan du med fordel lægge et stykke stof i hævekurven og drysse med mel. Lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse, men hold godt øje med den – især hvis dit køkken er meget varmt. Ølandshveden kan miste sit ovnspring hvis den efterhæver for længe.

Tag gryden ud af ovnen (husk gode ovnhandsker), løft låget af og placer forsigtigt den ene dej i den helt rene gryde. Snit evt. dejen med en skarp kniv og læg låget på. Sæt gryden ind i ovnen og skru straks ned på 230 grader. Bag brødet i 20 min med låg og herefter 18-20 min uden låg. Lad låget ligge i bunden af ovnen, mens brødet bager færdigt. Løft nu brødet ud af gryden og tjek om det er færdigbagt ved at banke på brødets underside med knoen og lytte om brødet lyder hult.

Rens gryden for overskydende mel, læg låget på og skru ovnen op på 260 grader igen. Lad gryden blive gennemvarm inden du bager dit næste brød efter helt samme fremgangsmåde.