×

Manitobastykker

  Bagetid: 10-20 min.
 Temperatur: 250 °C
 Forberedelse: 18 timer
 Antal: 2-3 brød eller 20-24 stk.

Ingredienser

  • 500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
  • 500 g fintsigtet Ølandshvede- eller speltmel
  • 10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
  • 20 g salt
  • 750-780 g vand

Fremgangsmåde

Røremaskine:
Hæld det kolde vand i røreskålen, tilsæt gær og melblanding og kør dejen sammen til den er ensartet og sammenhængende (kort og langsom æltning). Lad dejen hvile i ca. 10 min. Tilsæt salt og kør dejen færdig ved lidt højere hastighed til den slipper skålens sider.

Håndæltning:
Gæren smuldres ud i melet, salt tilsættes, og det hele blandes godt. Tilsæt køligt vand og bland dejen grundigt sammen med din dejskraber. Lad dejen hvile ca. 10 min. Skrab så dejen ud på bordet og ælt den til den er blank og smidig.

Du kan tilsætte 100-200 g frø eller 100 g kornkerner (udblødt i vand og godt afdryppet inden tilsætning), hvis du ønsker mere bid i dit brød.

Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen et lunt sted eller køligt natten over tildækket med film eller et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – gerne køligt i f.eks. 8-16 timer da dette giver ekstra velsmag til dit færdige bagværk.

Form dejen til brød, boller eller stik den ud som den er. Bag straks hvis du blot stikker dejen ud – ellers lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse. Bag ved høj varme – det giver en sprød skorpe og en saftig krumme.

Boller/stykker: 250 °C 14-20 min. afhængigt af hævetiden.
Brød: 250 °C i 10 min. og resten af bagetiden ved 220 °C.

Afkøles på rist.

Fryseegnet.

image_print

Køb produkterne