Sønderjysk julekløben

Giver 1 stort "kløben-brød".
 
Ingredienser:
500 g stenkværnet, fintsigtet hvedemel
50 g smør
½ tsk. fint salt
1 tsk. lys rørsukker
25 g gær
3 ½ dl sødmælk
150 g rosiner
50 g hakket sukat
50 g hakket pomeransskal
125 g smuttede mandler, groft hakkede
Fintrevet skal af 1 citron
1 æggehvide

Flormelis til pynt
 
Gær og smør smuldres i melet. Mælken lunes, hældes i melet, de øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes, til den er glat og smidig. Dejen formes til en kugle, som hæver i en meldrysset skål dækket med film i ca. 30 min. Derefter afgasses den let, formes igen til en kugle, og hæver i yderligere 30 min.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en aflang firkant; ca. 40 x 25 cm. Fold dejen sammen to gange på den korte led og læg den til efterhævning på en bageplade beklædt med bagepapir. Efterhæver i ca. 50 min. eller til næsten dobbelt størrelse.

Forvarm ovnen til 200 grader ved almindelig varme. Pensel oversiden af brødet med sammenpisket æggehvide, og sæt pladen i ovnen på næstnederste rille. En kløben bages færdigt på ca. 30 min. Afkøles på rist.

Ved serveringen drysses oversiden let med flormelis.
En kløben skæres i skiver, og serveres med smør til kaffe, te, gløgg eller glühwein.
 
Opskriften er inspireret af madhistorikeren, Inge Adriansens, "Sønderjysk Kløben" fra kogebogen, Smag på Sønderjylland.

Foto: Pia Enghild