×

Sønderjysk julekløben

  Bagetid: Ca. 30 min.
 Temperatur: 200 °C varmluft
 Forberedelse: 4 timer
 Antal: 1 stort brød

Ingredienser

  • 500 g stenkværnet, fintsigtet hvedemel
  • 50 g smør
  • ½ tsk. fint salt
  • 1 tsk. lys rørsukker
  • 25 g gær
  • 3 ½ dl sødmælk
  • 150 g rosiner
  • 50 g hakket sukat
  • 50 g hakket pomeransskal
  • 125 g smuttede mandler, groft hakkede
  • Fintrevet skal af 1 citron
  • 1 æggehvide
  • Flormelis til pynt

 

Fremgangsmåde

Gær og smør smuldres i melet. Mælken lunes, hældes i melet, de øvrige ingredienser tilsættes, og dejen æltes, til den er glat og smidig. Dejen formes til en kugle, som hæver i en meldrysset skål dækket med film i ca. 30 min. Derefter afgasses den let, formes igen til en kugle, og hæver i yderligere 30 min.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud til en aflang firkant; ca. 40 x 25 cm. Fold dejen sammen to gange på den korte led og læg den til efterhævning på en bageplade beklædt med bagepapir. Efterhæver i ca. 50 min. eller til næsten dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 200 °C ved almindelig varme. Pensel oversiden af brødet med sammenpisket æggehvide, og sæt pladen i ovnen på næstnederste rille. En kløben bages færdigt på ca. 30 min. Afkøles på rist. Ved serveringen drysses oversiden let med flormelis.

En kløben skæres i skiver, og serveres med smør til kaffe, te, gløgg eller glühwein.

Opskriften er inspireret af madhistorikeren, Inge Adriansens, “Sønderjysk Kløben” fra kogebogen, Smag på Sønderjylland.