Langtids- og koldhævede sommerboller

Giver ca. 18-20 boller.

Tilberedningstid: 10 timer

Bagetid/temperatur: 250°C i ca. 10 minutter


Dej:

100 g knækkede spelt- eller hvedekerner
200 g fuldkornsspelt- eller hvedemel
700 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
10 g øko gær
760-800 g køligt vand
20 g salt (tilsættes halvvejs i æltningen)

 

Fremgangsmåde:
Gæren smuldres fint i melet, og de knækkede kerner blandes i. Hæld vandet i bunden af røreskålen og tilsæt mel/kerne-blandingen.
Rør dejen sammen ved lav hastighed i ca. 3 min. Tilsæt nu salt og rør igen, men ved middelhøj hastighed i ca. 4-5 min. eller indtil dejen slipper skålens sider og lige lidt til!

Stil dejen til hævning et køligt sted (er det sensommer, passer nattetemperaturen perfekt med de cirka 12 grader!) under klæde eller i pose natten over. Næste morgen tager du dejen ind og tænder ovnen på 250 grader varmluft.
Beklæd to bageplader med bagepapir. Fyld en skål med vand - stor nok til at du kan "vådte" hænderne (ikke vandsjaske!) - og stil den ved siden af din dejskål. Gør dine hænder let våde og løft og nap en klump dej af. Spænd den forsigtigt op ved at folde den ind under sig selv og sæt den luftfyldte dejbobbel på bagepladen. Gentag til begge plader er fyldte.

Drys med gode, økologiske birkes, sesam, græskarkerner, solsikkefrø eller hvad du synes bedst om. Lad ikke bollerne efterhæve, men bag dem med det samme. (NB: Har du hævet din dej i køleskab, kan du med fordel lade bollerne temperere/efterhæve i 10-20 min. alt efter temperaturen i dit køkken).

Hvede