Koldhævede sommerboller

Bagetid ca: Ca. 10 min.
Forberedelse: 10 timer
Temperatur: 250 °C varmluft
Antal: 18-20 boller

Ingredienser

  • 100 g knækkede spelt- eller hvedekerner
  • 200 g fuldkornsspelt- eller hvedemel
  • 700 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
  • 10 g øko gær
  • 760-800 g køligt vand
  • 20 g salt (tilsættes halvvejs i æltningen)

Fremgangsmåde

Gæren smuldres fint i melet, og de knækkede kerner blandes i. Hæld vandet i bunden af røreskålen og tilsæt mel/kerne-blandingen. Rør dejen sammen ved lav hastighed i ca. 3 min. Tilsæt nu salt og rør igen, men ved middelhøj hastighed i ca. 4-5 min. eller indtil dejen slipper skålens sider og lige lidt til! Stil dejen til hævning et køligt sted (er det sensommer, passer nattetemperaturen perfekt med de cirka 12 °C) under klæde eller i pose natten over. Beklæd to bageplader med bagepapir. Fyld en skål med vand - stor nok til at du kan "vådte" hænderne (ikke vandsjaske!) - og stil den ved siden af din dejskål. Gør dine hænder let våde og løft og nap en klump dej af. Spænd den forsigtigt op ved at folde den ind under sig selv og sæt den luftfyldte dejbobbel på bagepladen. Gentag til begge plader er fyldte. Drys med gode, økologiske birkes, sesam, græskarkerner, solsikkefrø eller hvad du synes bedst om. Lad ikke bollerne efterhæve, men bag dem med det samme. (NB: Har du hævet din dej i køleskab, kan du med fordel lade bollerne temperere/efterhæve i 10-20 min. alt efter temperaturen i dit køkken).

Koldhævede sommerboller

Bagetid ca: Ca. 10 min.
Forberedelse: 10 timer
Temperatur: 250 °C varmluft
Antal: 18-20 boller

Ingredienser

  • 100 g knækkede spelt- eller hvedekerner
  • 200 g fuldkornsspelt- eller hvedemel
  • 700 g stenkværnet fintsigtet spelt- eller Ølandshvedemel
  • 10 g øko gær
  • 760-800 g køligt vand
  • 20 g salt (tilsættes halvvejs i æltningen)

Fremgangsmåde

Gæren smuldres fint i melet, og de knækkede kerner blandes i. Hæld vandet i bunden af røreskålen og tilsæt mel/kerne-blandingen.
Rør dejen sammen ved lav hastighed i ca. 3 min. Tilsæt nu salt og rør igen, men ved middelhøj hastighed i ca. 4-5 min. eller indtil dejen slipper skålens sider og lige lidt til!

Stil dejen til hævning et køligt sted (er det sensommer, passer nattetemperaturen perfekt med de cirka 12 °C) under klæde eller i pose natten over. Beklæd to bageplader med bagepapir. Fyld en skål med vand – stor nok til at du kan “vådte” hænderne (ikke vandsjaske!) – og stil den ved siden af din dejskål. Gør dine hænder let våde og løft og nap en klump dej af. Spænd den forsigtigt op ved at folde den ind under sig selv og sæt den luftfyldte dejbobbel på bagepladen. Gentag til begge plader er fyldte.

Drys med gode, økologiske birkes, sesam, græskarkerner, solsikkefrø eller hvad du synes bedst om. Lad ikke bollerne efterhæve, men bag dem med det samme. (NB: Har du hævet din dej i køleskab, kan du med fordel lade bollerne temperere/efterhæve i 10-20 min. alt efter temperaturen i dit køkken).