×

Morgenstykker

  Bagetid: 18-20 min.
 Temperatur: 250 °C varmluft
 Forberedelse: 5 timer
 Antal: 20-24 stk.

Ingredienser

  • 1000 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
  • 7-10 g gær
  • 20 g salt
  • ca. 700-740 g vand

Fremgangsmåde

Gæren smuldres fint i melet, salt og vand tilsættes, og dejen blandes og æltes, til den er blank og smidig. Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen køligt eller på køl natten over tildækket med film eller viskestykke.

Stykker med mel/kernedrys:
Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Afgas den let, fold den til et rektangel (fold dejen ind over sig selv; først fra den ene side dernæst fra den anden) og vend dejen om så foldningerne vender nedad. Skær dejen i 4 strimler med din dejskraber – én ad gangen – og stik hver dejstrimmel ud til 5-6 firkantede stykker.
Læg stykkerne med snitfladen opad på bageplader beklædt med bagepapir. Den klistrede overflade drysses med blandede frø og kerner (f.eks. solsikkekerner, hørfrø, birkes, sort sesam eller græskarkerner). Stykkerne kan også blot sættes direkte på pladen med den melede side opad (og snitfladen til siden).
Efterhæver 10-15 min. afhængigt af temperaturen i dit køkken.

Nappe-boller:
Fugt hænderne med vand og nap passende stykker dej af dejen mens den stadig ligger i skålen. Spænd hver klump op til en kugle og læg dem på plader beklædt med bagepapir. Drys med blandede frø/kerner. Lad bollerne efterhæve 10-15 min. afhængigt af temperaturen i dit køkken.

Forvarm ovnen til 250 °C varmluft. Ovnen skal være gennemvarm, inden du bager i den.

Stykker/nappe-boller sættes i den forvarmede ovn, ovnrummet fyldes med vand fra en sprayflaske, og ovndøren lukkes. Stykker og boller bager ca. 18-20 min. De må gerne få en smuk mørk-gylden farve – så er skorpen både sprød og sød.

image_print