Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter
 

FULDKORNSSTJERNER

2-3 brød eller ca. 24 boller/stykker
Dejen er velegnet både til æltning i hånd og på maskine

Dej:
700 g stenkværnet fint sigtet spelt- eller Ølandshvedemel
300 g stenkværnet fuldkornsspelt- eller hvedemel
ca. 700-740 g vand
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt

Gæren smuldres fint i melet, salt og vand tilsættes, og dejen blandes og æltes til den er blank og smidig. Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen- et lunt sted eller køligt natten over - tildækket med film eller viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Denne dej er ligeså velegnet til hævekurvsbrød, boller og stykker som den basale dej, og den er fantastisk til kuvertbrød. Prøv f.eks. disse stjerner, som er storfavorit til bagekurserne i Skærtoft Staldkøkken:

Stjerner
Udstyr: "Dankort" af metal eller plastic

Pynt:
50 g blå birkes drysset på flad tallerken
Flad tallerken med vand

Vend dejen ud på et let meldrysset bord, form den til en pølse og del portionen i stykker à 70 g. Fold og tril hvert stykke til en spændstig kugle.
Hæld birkesfrø ud på en flad tallerken og fyld lidt koldt vand i en tallerken.
Tag med alle fem fingerspidser en dejkugle fra bunden, dyp oversiden i vandet og pres derefter den fugtige dejoverflade ned i birkesfrøene. Læg dejkuglen med birkesfrøene opad og pres forsigtigt med håndfladen ned på kuglen, så den bliver flad. Lav nu tre snit hen over midten af dejen med den korte side af “Dankortet”,
løft dejen op med fingrene og kræng derefter hurtigt “vrangen ud “ på dejen gennem det hul, snittene har dannet, så de små takker, der kommer til syne, alle peger væk fra centrum. Jeg plejer at sige: stik fingrene op igennem hullet og kræng stjernetakkerne ud med tommelfingrene.
Læg stjernerne med birkessiden opad på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve til næsten dobbelt størrelse.
Sæt stjernerne i en 240 grader varm ovn, giv et pust vand over dem og bag dem i 12-15 minutter.
Stjernes afkøles på rist når de er færdigbagte.