×

Hvorfor økologisk mel?

Hos Skærtoft Mølle bruger vi udelukkende korn, der er dyrket økologisk. Vi stiller strenge krav til kornet kvalitet og bruger kun korn med et højt proteinindhold og med en god glutenkvalitet. På den måde sikrer vi melets bageevne – helt naturligt og uden tilsætningsstoffer.

Fri for sprøjtemidler
I det økologiske landbrug dyrkes kornet uden kunstgødning og sprøjtemidler. Ligesom man har gjort det i flere hundrede år – siden korndyrkningens oprindelse. Men for godt hundrede år siden udviklede landbrugsindustrien sig, så man kunne øge produktionen. Nogle af de næringsrige og smagfulde oprindelige kornsorter blev erstattet af korn, som kan klare sig under nærmest alle forhold med den rette mængde kemi. Fordi de gamle kornsorter gav et lavere udbytte, blev de gemt væk – på trods af deres store smag og høje næringsværdi.

Gamle hvedearter som f.eks. spelt og Ølandshvede er mere standhaftige over for sygdomme end de moderne sorter. De er også mere nøjsomme, bedre til at udnytte næringsstofferne i jorden, og de tåler bedre konkurrencen fra ukrudt. I det økologiske landbrug har man desuden udviklet dyrkningsmetoder, der giver landmanden et større udbytte end tidligere.

Bæredygtighed og biodiversitet
Verden over er naturen i krise, og arter uddør i bekymrende omfang. Økologisk landbrug kan ikke i sig selv løse dette problem, men økologi er et godt udgangspunkt for en bæredygtig fødevareproduktion, der tager størst muligt hensyn til natur, miljø, og klima. Ud over at give mere liv i og omkring markerne er fraværet af pesticider med til at forhindre, at rester af midlerne ender i nærliggende natur, i søer og i vandløb og truer plante- og dyrelivet der.

Læs mere på okologi.dk

Lokale landmænd
Langt størstedelen af Skærtoft Mølles mel, gryn og kerner er lavet på korn fra danske landmænd, og meget af kornet er endda fra lokale landmænd i Sønderjylland. I den fede, frugtbare muldjord på Als har meget korn gode betingelser for at opbygge styrke, og meget af vores korn bliver derfor leveret direkte med en traktor af den lokale landmand på Als. Når kornsorterne kan dyrkes i en høj kvalitet i Danmark, bruger vi danskdyrket korn.