Surdejsboller med Manitoba

Bagetid ca: 10-14 min
Forberedelse: 12 timer
Temperatur: 300 grader
Antal: 12-14 stk

Ingredienser

3-4 timer før du går i gang: Opfrisk din surdej, så den er bageklar. Her finder du en guide til opstart og opfriskning af surdej. Når surdejen er ved at være bageklar: Bland vand og mel sammen. Hvis du bruger røremaskine, så kør på laveste hastighed i ca. 5 minutter. Læg film over dejskålen, og lad dejen hvile på køkkenbordet i 30 minutter. Denne proces kaldes autolyse. Tilsæt så 100 g surdej og 13 g salt og rør i. Dejen skal æltes til den er smidig og slipper skålen. Æltes dejen på røremaskine, så skru langsomt op for hastigheden, til den er på medium hastighed (dejen vil typisk være klar efter ca. 2-3 minutter). Du kan evt. lave ”vinduestesten” (se hvordan i denne video). Hvis du kan strække dejen ud i så tyndt et lag, at du næsten kan se igennem den, uden at dejen rives fra hinanden, så består den vinduestesten. Det betyder, at glutennetværket i dejen er stærkt, og at dejen er klar. Lad dejen hvile lunt i 30 minutter. For at styrke glutennetværket i dejen og gøre den mere elastisk og smidig, strækkes og foldes dejen (se hvordan i denne video). Du kan med fordel lægge dejen i en firkantet bøtte. Smør bøtten/skålen med smagsneutral olie, før du lægger dejen i, for at undgå at dejen hænger fast i bøtten, når den hæver. Stræk fra det ene hjørne mod det modsatte hjørne, rotér bøtten en kvart omgang og gentag bevægelsen fire gange, indtil du har været hele vejen rundt. Lad dejen stå i 30 minutter og stræk og fold igen. Dette gentages i alt 4 gange med 30 minutters mellemrum, og dejen vil gradvist blive mere elastisk, stærk og luftig. Herefter skal dejen hvile i 30 minutter, før du sætter den på køl til koldhævning i min. 8 timer, f.eks. natten over. Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse. Efter koldhævning: Varm ovnen på max varme. Hvis du bruger bagestål, så varm bagestålet op i 45 minutter. Alternativt kan du bruge en varm bageplade. Vend dejen ud på et meldrysset bord. Drys mel på toppen, hak dejen ud til stykker i den ønskede størrelse og placér dem på den varme bageplade/bagestålet. Bag stykkerne til de er gyldne.

Surdejsboller med Manitoba

Bagetid ca: 10-14 min
Forberedelse: 12 timer
Temperatur: 300 grader
Antal: 12-14 stk

Ingredienser

3-4 timer før du går i gang:
Opfrisk din surdej, så den er bageklar. Her finder du en guide til opstart og opfriskning af surdej.

Når surdejen er ved at være bageklar:
Bland vand og mel sammen. Hvis du bruger røremaskine, så kør på laveste hastighed i ca. 5 minutter.

Læg film over dejskålen, og lad dejen hvile på køkkenbordet i 30 minutter. Denne proces kaldes autolyse.

Tilsæt så 100 g surdej og 13 g salt og rør i. Dejen skal æltes til den er smidig og slipper skålen. Æltes dejen på røremaskine, så skru langsomt op for hastigheden, til den er på medium hastighed (dejen vil typisk være klar efter ca. 2-3 minutter). Du kan evt. lave ”vinduestesten” (se hvordan i denne video). Hvis du kan strække dejen ud i så tyndt et lag, at du næsten kan se igennem den, uden at dejen rives fra hinanden, så består den vinduestesten. Det betyder, at glutennetværket i dejen er stærkt, og at dejen er klar.

Lad dejen hvile lunt i 30 minutter.

For at styrke glutennetværket i dejen og gøre den mere elastisk og smidig, strækkes og foldes dejen (se hvordan i denne video). Du kan med fordel lægge dejen i en firkantet bøtte. Smør bøtten/skålen med smagsneutral olie, før du lægger dejen i, for at undgå at dejen hænger fast i bøtten, når den hæver. Stræk fra det ene hjørne mod det modsatte hjørne, rotér bøtten en kvart omgang og gentag bevægelsen fire gange, indtil du har været hele vejen rundt.

Lad dejen stå i 30 minutter og stræk og fold igen. Dette gentages i alt 4 gange med 30 minutters mellemrum, og dejen vil gradvist blive mere elastisk, stærk og luftig. Herefter skal dejen hvile i 30 minutter, før du sætter den på køl til koldhævning i min. 8 timer, f.eks. natten over. Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse.

Efter koldhævning:
Varm ovnen på max varme. Hvis du bruger bagestål, så varm bagestålet op i 45 minutter. Alternativt kan du bruge en varm bageplade.

Vend dejen ud på et meldrysset bord. Drys mel på toppen, hak dejen ud til stykker i den ønskede størrelse og placér dem på den varme bageplade/bagestålet.

Bag stykkerne til de er gyldne.