Køb for 300,- og få gratis fragtØkologi og kvalitet mail@skaertoft.dk

Surdej og rugsur

 

Bonustip:

Læs meget mere om surdej og find gode opskrifter til hverdagens brød i Brødbogen af Annemette Voss.

Basis surdej:

2 dl koldt vand

1 dl fintsigtet hvedemel

½ dl fuldkornshvedemel

½ dl fuldkornsrugmel


Metode

Rør ingredienserne sammen i en beholder med løs låg. Rør i surdejen hver dag og frisk den op som nedenstående. Lad blandingen stå ved stuetemperatur til den begynder at boble og lugte syrlig. På 6. dagen er den klar til at bage med.
 

Opfriskning

Kassér halvdelen af surdejen. Rør den resterende del op med 2 dl koldt vand, 1 dl fintsigtet hvedemel og 1 dl fuldkornshvedemel.
Lad surdejen udvikle sig i 8-12 timer inden du bager af den.

 

Hvis du bruger halvdelen til at bage af, så kan du bruge den anden halvdel til din næste bagning. Surdejen opbevares i køleskabet og friskes op 8-12 timer inden du skal bruge den.

Basis surdej:

2 dl koldt vand

1 dl fintsigtet hvedemel

½ dl fuldkornshvedemel

½ dl fuldkornsrugmel


Metode

Rør ingredienserne sammen i en beholder med løs låg. Lad blanding stå ved stuetemperatur i 4-5 dage til den begynder at boble og lugte syrligt. Rør i surdejen hver dag. Efter 4-5 dage friskes surdejen op således:

 

Opfriskning med rugmel

Kassér halvdelen af surdejen. Rør den resterende del op med 2 dl koldt vand, 1 dl fintsigtet rugmel og 1 dl fuldkornsrugmel. Lad surdejen udvikle sig i 8-12 timer inden du bager af den.

 

Hvis du bruger halvdelen til at bage af, så kan du bruge den anden halvdel til din næste bagning. Surdejen opbevares i køleskabet og friskes op 8-12 timer inden du skal bruge den.

 

Rugsur

Hvis du bager rugbrød ca. en gang om ugen eller oftere, kan du med fordel tage en del af dejen fra og gemme den på køl til næste bagning. Denne dej kalder vi "Rugsur". Rugsuren fungerer, som surdej i dit rugbrød og udvikler sin helt egen smag og karakter med tiden. Rugsur bliver din egen signatur i dit rugbrød!

 

Står din rugsur længere end en uge på køl, så skal du friske den op med 1 dl fuldkornsrugmel for at holde den sund.
Du kan finde en opskrift på rugbrød med rugsur her.