Surdej og rugsur
Ingredienser
Basis surdej:
- 2 dl koldt vand
- 1 dl fintsigtet hvedemel
- ½ dl fuldkornshvedemel
- ½ dl fuldkornsrugmel
Fremgangsmåde
Rør ingredienserne sammen i en beholder med løs låg. Rør i surdejen hver dag og frisk den op som nedenstående. Lad blandingen stå ved stuetemperatur til den begynder at boble og lugte syrlig. På 6. dagen er den klar til at bage med.
Opfriskning
Kassér halvdelen af surdejen. Rør den resterende del op med 2 dl koldt vand, 1 dl fintsigtet hvedemel og 1 dl fuldkornshvedemel.
Lad surdejen udvikle sig i 8-12 timer inden du bager af den.
Hvis du bruger halvdelen til at bage af, så kan du bruge den anden halvdel til din næste bagning. Surdejen opbevares i køleskabet og friskes op 8-12 timer inden du skal bruge den.