Manitoba - helt enkelt

Giver 2-3 brød eller 20-24 boller.

Tilberedningstid: 18 timer

Bagetid/temperatur: 250°C i ca. 10-20 minutter

 

Dej, hverdagen lyse brød
500 g fintsigtet Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
20 g salt
750-780 g vand


Dej, Hverdagens god fuldkornsbrød 
500 g fuldkorns Manitoba hvedemel
500 g fintsigtet (Ølands)hvede- eller speltmel
10 g  gær (20 g hvis det skal gå hurtigt)
22 g salt
760-800 g vand

 

Fremgangsmåde:
Røremaskine:
Hæld det kolde vand i røreskålen, tilsæt gær og melblanding og kør dejen sammen til den er ensartet og sammenhængende (kort og langsom æltning). Lad dejen hvile i ca. 10 min. Tilsæt salt og kør dejen færdig ved lidt højere hastighed til den slipper skålens sider.
 
Håndæltning:
Gæren smuldres ud i melet, salt tilsættes, og det hele blandes godt. Tilsæt køligt vand og bland dejen grundigt sammen med din dejskraber. Lad dejen hvile ca. 10 min. Skrab så dejen ud på bordet og ælt den til den er blank og smidig.

Du kan tilsætte 100-200 g frø eller 100 g kornkerner (udblødt i vand og godt afdryppet inden tilsætning), hvis du ønsker mere bid i dit brød. 

Afslut æltningen med at folde og forme dejen til en kugle som lægges til hævning i skålen et lunt sted eller køligt natten over tildækket med film eller et viskestykke. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse - gerne køligt i f.eks. 8-16 timer da dette giver ekstra sundhed og velsmag til dit færdige bagværk.

Form dejen til brød, boller eller stik den ud som den er. Bag straks hvis du blot stikker dejen ud – ellers lad dejen efterhæve til næsten dobbelt størrelse. Bag ved høj varme – det giver en sprød skorpe og en saftig krumme.

Boller/stykker: 250 grader 14-20 min. afhængigt af hævetiden.
Brød: 250 grader i 10 min. og resten af bagetiden ved 220 grader.

Afkøles på rist! Fryseegnet. 

Dejene her er også velegnede til bagning i jerngryde - se fremgangsmåde her: GRYDEBRØD.