Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter 
 

ET RIGTIGT RUGBRØD

Udstyr: Røremaskine, en 3 L rugbrødsform

Iblødsætning:
200 g skårne rugkerner eller perlerug
Vand
Et nip salt

Dejen:
De udblødte rugkerner
400 g rugsurdej
20 g salt
50 g (2 ½ spsk.) bygmaltsirup
1 maltøl (350 g)
450 g (ca. 4 ½ dl) lunkent vand
800 g fuldkorns rugmel

Pynt:
Lidt knækkede rugkerner

Aftenen før du vil slå rugbrødet op, skal de skårne rugkerner eller perlerug sættes i blød i vand med et nip salt. Lad kernerne stå på køkkenbordet natten over. Før du bruger kernerne, skal overskydende vand sies og rystes grundigt fra.

Kom de udblødte kerner i røremaskinens dejskål sammen med alle øvrige ingredienser. Ælt dejen på røremaskinen i 10 min. Dejen skal være som en tyk, klistret grød, og må endelig ikke være for tør. Tag 400 g dej fra i en beholder med tætsluttende låg. Drys lidt salt på toppen af dejen inden låget sættes på, og stil den i køleskabet til næste gang, du vil bage rugbrød. Fordel resten af dejen i en rugbrødsform, glat overfladen, og dæk formen med husholdningsfilm. Vil du have et markant syrligt rugbrød, skal dejen nu sættes i køleskab i et døgn. Tag den derefter ud og stil den i stuetemperatur i 12 til 24 timer. Vil du have et mindre syrligt brød, skal du blot lade dejen hæve i den tildækkede form i 24 timer ved stuetemperatur. I begge tilfælde gælder det, at når dejen er hævet næsten op til formens kant, er den klar til at komme i ovnen.

Forvarm ovnen til 160 grader.

”Sjask” lidt vand på dejen og pynt evt. med knækkede rugkerner. Sæt formen i ovnen på næstnederste ribbe og bag rugbrødet i 2 ½ time.
Jeg anbefaler, at du lader brødet hvile et døgn, før du skærer af det.

Opskriften er fra bagebogen Hjemmebagt.