Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter

 

ALSISK CIABATTA

Giver 4-5 brød

Fordej (biga):
250 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel
100 g øko durummel
180 g vand
2 g frisk gær

Bland ingredienserne i en røreskål til en grov dej. Dæk skålen løseligt med en opsprættet plastikfrysepose, holdt på plads med en elastik, og lad dejen hæve et lunt og trækfrit sted i 17-24 timer.

Dej:
350 g stenkværnet fintsigtet Ølandshvedemel 
100 g øko durummel
10 g frisk gær
Al fordejen
360 g vand
50 g olivenolie
15 g salt
Lidt olivenolie, til at smøre med
Hvedemel eller majsmel til drys, plus lidt majsgryn eller semolina til bagespaderne

Forvarm ovnen til 250⁰. Medmindre du har tænkt dig at bage i flere hold, skal du sætte 2 bagesten eller bageplader eller en af hver i ovnen, så de bliver grundigt varme. Medmindre du bager i hold, har du også brug for nok bagespader eller bageplader til at lægge brødene på, før du kommer dem i ovnen. Beklæd 2 store bageplader med bageklæder eller bagestykker.

Kom melet op i en røreskål og gnid gæren i. Tilsæt fordejen og derefter vand, olie og til sidst salt; bland godt, til alt hænger sammen. Brug dejskraberen til at vende dejen ud på bordet (men lad være med at mele det først).

Ælt dejen, til den er smidig og elastisk og nemt slipper bordet.

Drys ikke skålen, men smør den let med olivenolie. Kom dejen i og lad den stå i 1½ time, dækket med et bagestykke, til den er hævet og føles boblende og luftig.

Drys bordet generøst med hvedemel eller majsmel og vend dejen ud i én klump med den runde side af dejskraberen. Drys dejens overflade med mel, pres dejen let og forsigtigt over det hele med fingerspidserne, så den får facon som et rektangel.

-Skær dejen i 4-5 nogenlunde ens baner og fold hver bane på følgende måde for at styrke dejen: tag hver strimmel, fold den ene ende ind mod midten og tryk ned, fold så den anden ende ind mod midten og tryk let ned for at lukke kanten. Rul dejstykkerne let, så folden vender nedad.

Læg dejstykkerne med folden opad på bageplader beklædt med godt meldryssede bageklæder eller bagestykker. Læg bagestykker over og lad brødene efterhæve i 45-60 minutter.

Drys imens bagespader eller –plader med majsgryn eller semolina.

Tag en ciabatta ad gangen, vend den, så folden er nedad, og stræk den en anelse på den lange led, samtidig med at du lægger den på bagespaden eller – pladen. (Dette stræk giver brødet sin karakteristiske ”tøffel” facon).

Luk ovnlågen op og sprøjt hurtigt vand i ovnen med forstøveren. Lad brødene glide fra bagespaderne over på varme bagesten eller bageplader i ovnen, spray igen og luk straks ovnlågen. Skru ned til 220⁰ og bag brødene i 18-20 minutter. Lad dem køle af på en metalrist.

Denne opskrift er (bortset fra enkelte ændringer) fra bogen ”Brød med bid i” af Richard Bertinet.