Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter

PRØV OGSÅ
Spansk sommer
Sprøde brødtern til Cæsar salat
Bruschette med avocado og tomat



 
 

SØNDERJYSK RUGBRØDSLAGKAGE 

Rugbrødslagkage - "brøtåt" - er en ægte sønderjysk specialitet. Der var engang, hvor brødtærten, som den også kaldes, var en yndet festtærte og fast ingrediens på det sønderjyske kaffebord. Der findes mange bud på fyldet i en brødtærte. Tidligere kunne en husmor nemlig her sætte sit helt personlige præg på kagen, og dermed skabe en tradition i traditionen. Til Brød & Mad Festivalen i 2011 havde den åbne konkurrence netop denne kage som omdrejningspunkt. Der var mange deltagere, men den suveræne vinder var konkurrencens alderspræsident, Inge Frederiksen, fra Sønderborg. 

VINDEROPSKRIFTEN - SØNDERJYSK BRØDTORTE

6 æg
225 g sukker
1 spsk. kartoffelmel
2 spsk. kakao
150 g revet rugbrød
75 g hakkede mandler el. nødder
2 tsk. bagepulver
Solbær eller brombærsyltetøj
Fløde til flødeskum

Æggeblommerne piskes med sukker. Kartoffelmel, bagepulver og kakao røres i, og det revne rugbrød vendes derefter i. Æggehviderne piskes og vendes til sidst forsigtigt i dejen. Den fordeles derefter i to lagkageforme og bages ved 175 grader i ca. 45 min.
Bundene lægges sammen med solbær- eller brombærsyltetøj og flødeskum. Kagen pyntes eventuelt med chokolade eller et lille Dannebrogsflag.


BONUSOPSKRIFT

BRØDTÆRTE – DEN KLASSISKE FRA INGE ADRIANSEN’S ”DET SØNDERJYSKE KAFFEBORD, ET TREDJE SAKRAMENTE”

Bunde:
6 æg
100 g revet rugbrød
1 tsk. bagepulver
250 g sukker
100 g hakkede nødder

Fyld:
½ l piskefløde
50 g nødder
Evt. kirsebærsyltetøj

Bundene bages ved 220 grader i ca. 10 min.

Der skal anvendes friskt, men tørt rugbrød, der rives fint. Det sker nemmest på en køkkenmaskine, fordi man på den også kan rive skorperne med, og de giver god smag. Nødderne bør ikke hakkes for småt.
Del æggene i hvider og blommer i hver sin skål. De 6 æggehvider piskes stive. Sukkeret røres forsigtigt i æggehviderne lidt efter lidt. Derefter tilsættes blommerne en ad gangen. Det fint revne rugbrød og de hakkede nødder blandes sammen og tilsættes forsigtigt. 1 tsk. bagepulver blandes i. Dejen hældes i tre lagkageforme, der er beklædt med smurt bagepapir, da de er tilbøjelige til at sætte sig fast i bunden. Bages straks. Ved serveringen lægges lagkagebundene sammen med flødeskum og kirsebærsyltetøj. Øverst lægges flødeskum med ristede, hakkede nødder eller lidt høvlet chokolade.

Velbekomme!