Feedback

Din indkøbskurv er tom

kontakt
instagram
twitter



 
 

FESTBOLLER - DE GO'E SØNDERJYSKE

Giver 12-16 stk

Fordej:
125 g fint sigtet mel af spelt eller hvede
125 g (ca. 1 ¼ dl) vand
5 g gær

Dej:
Hele fordejen
400 g fint sigtet mel af spelt eller hvede
15 g gær
125 g blødgjort smør
50 g lys rørsukker
150 g (ca. 1 ½ dl) sødmælk
2 store æg
5 g (1/4 tsk.) salt
2 tsk. stødt kardemomme (kan udelades, men så er det ikke sønderjysk fest!)

Til pensling:
Traditionelt sønderjysk: 1 æg pisket sammen med lidt vand
Engelsk ”glazing”: 75 g lyst rørsukker og 150 g sødmælk
Til fordejen smuldres gæren fint i melet, vandet tilsættes, og der piskes til blandingen er blank og jævn.

Fordejen tildækkes og sættes på køl natten over. Hvis bollerne skal bages samme dag, skal fordejen tildækkes og hvile på køkkenbordet i 2-3 timer.
Til dejen smuldres gæren fint i melet, og de øvrige ingredienser tilsættes. Dejen æltes til den er blank og elastisk, og hæver 1 time. Skrab igen dejen ud på et meldrysset bord, afgas den let, form den til en kugle og lad den hæve videre i dejskålen i yderligere 1 time.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord, form den til en pølse, som deles i stykker à 60 g. Form stykkerne til boller, som sættes på bageplader beklædt med bagepapir. Dæk bollerne med et klæde og lad dem hæve til de når næsten dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 200 grader ved almindelig varme.
Efter sønderjysk tradition skal festbollerne pensles med et æg, der er pisket sammen med lidt vand, inden de sættes i ovnen. Men du kan også bruge den engelske glazing. Her opvarmes mælk og sukker, til sukkeret er smeltet. Lad blandingen køle af, og pensl den derefter på bollerne.

Sæt bollerne i den varme ovn på midterste ribbe, og bag dem i 15-20 min., til de er lyst gyldne.

Tag bollerne ud af ovnen.

Har du penslet med glazing, skal de varme boller pensles igen med mælke-sukker blandingen.

Opskriften er fra bagebogen Hjemmebagt.